Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är ett fåtal av personalens egna rapporter inifrån förlossningen. Foto: Storyblocks/TT

Inifrån förlossningen: ”Det går bara inte att upprätthålla patientsäkerheten”

Uppdaterad
Publicerad

Födande mammor som inte får tillräcklig smärtlindring, som inte kan övervakas enligt rutin och en personalstyrka som inte hinner äta eller ta rast. Det och mycket mer har personalen på förlossningen i Karlstad rapporterat om i år.

Vid riskfyllda situationer uppmanas sjukvårdspersonalen att skriva en avvikelserapport. På förlossningen har man skrivit över hundra sådana sen i januari och majoriteten av dem handlar om hög arbetsbelastning och för låg bemanning.

Vid flera tillfällen larmar de om hotad patientsäkerhet. Det har också Vårdförbundet påpekat, som senast i augusti beskrev situationen som ”katastrofal” för P4 Värmland. Men det höll verksamhetschefen, Anna Hessel, ”absolut” inte med om.

– Vi jobbar stenhårt med vår patientsäkerhet, sa hon då.

När SVT visar henne en avvikelse från juli månad och berättar att patientsäkerheten har ifrågasatts i flera rapporter av hennes egen personal, är hon inte längre lika bestämd i den frågan.

Är patientsäkerheten hotad?

– Vissa pass, eller vissa delar av pass: ja. Då känner inte personalen att den kan ta ansvar för att den är tillräckligt god.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningen Karlstad

Mer i ämnet