Hör slutenvårdschefen och undersköterskans bild av läget på förlossningen, sedan konsulterna varit där. Foto: SVT

Konsulterna snart klara på förlossningen – kostade fyra miljoner kronor

Publicerad

Ett inhyrt ”förändringsteam” på kvinnokliniken i Karlstad har kostat över fyra miljoner kronor, för sju månaders arbete.

Undersköterskan Ingela Mårtensson tycker sig inte se någon skillnad, men områdeschefen, Mikael Bergenheim är väldigt nöjd med deras arbete.

I veckan lämnar de över till en ny, fast, chef.

Förra hösten hade personalen på förlossningen redan larmat flera gånger om en allt sämre arbetsmiljö, en krympande personalstyrka och hotad patientsäkerhet. Sedan sa både verksamhetschefen och två avdelningschefer gemensamt upp sig.

För att lösa den akuta, chefslösa, situationen och dessutom påbörja ett förändringsarbete för att förbättra verksamheten togs tre externa konsulter in i februari. Enligt avtalet har de en tjänstgöringsgrad på 250 procent och hittills har de fakturerat regionen över fyra miljoner kronor.

Förlossningen Karlstad

– Utan tvekan värt det i den besvärliga situation som vi befann oss i, säger områdeschefen för slutenvården, Mikael Bergenheim.

Han radar upp flera exempel på vad de åstadkommit: stärkt dialog med fackförbunden, förbättrade rutiner för patientsäkerheten, en ny schemamodell samt fler schemaläggare.

Barnmorskebrist

Sommarbemanningen löstes genom att personalen kunde välja att schemalägga 12-timmarspass istället för att riskera att bli inkallad på oplanerad övertid. För knappt två veckor sedan skrev 25 barnmorskor på förlossningen under ett krav om höjd lön och en bonus för att de stannar kvar, fram tills dess att behovet av övertid minskar. Varken de, eller chefen, har dock velat kommentera det kravet.

Jämfört med förra året, då larmen om massuppsägningar började komma, har bemanningen på förlossningen minskat ytterligare och i dagsläget finns sju vakanser på barnmorskesidan.

– Det är ju en brist på barnmorskor nu, nationellt. Vad man gjort konkret där är ju att föra samtal med de som slutar, för att förstå varför de slutar. Man har också annonserat efter nya förstås, tagit in hyrbarnmorskor och tagit och startat en uppdragsutbildning för nya barnmorskor, säger Mikael Bergenheim.

Blinkat rött länge

Samtidigt är kvinnokliniken föremål för en särskild tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg, som planeras bli klar före årsskiftet, och dessutom hotar ett vite på 300 000 kronor från Arbetsmiljöverket.

– Alltså, varningsflagg skulle ha rests och det skulle ha blinkat rött för tre år sen, minst, säger Ingela Mårtensson.

I klippet ovan beskriver hon arbetsmiljön och vad blivande föräldrar har att vänta på förlossningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningen Karlstad

Mer i ämnet