Anna Hessel, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Centralsjukhuset i Karlstad, kommer att säga upp sig. Foto: SVT

Verksamhetschefen för kvinnosjukvården säger upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Anna Hessel, verksamhetschef på kvinnokliniken i Karlstad, har beslutat sig för att lämna sitt uppdrag.

– Det känns jättejättetråkigt. Det är verkligen ingenting som jag önskat. Men det känns som att det inte finns något annat att göra i det här läget, och det vet man ju om man är chef, säger Hessel till SVT Nyheter Värmland.

Det är stora problem med arbetsmiljön på förlossningen i Karlstad. Förra veckan hotade verksamhetschefen Anna Hessel samt biträdande verksamhetschef Maria Gröndahl att avsäga sig sina uppdrag om ingen drastisk och snar förbättring inom verksamheten sker.

Nu har Anna Hessel bestämt sig för att säga upp sig.

Förlossningen Karlstad

– Det är två delar i detta. Det ena är ju det som är superakut, de kortsiktiga lösningarna på bemanningsproblemet som måste till. Det är väldigt allvarligt. Och vi anser att vi har uttömt de möjligheter där vi har mandat att förändra arbetssätt. Nu börjar personal sluta på grund av överbelastning också. Det måste vi få stopp på, snabbt, säger Anna Hessel.

– Vi kan inte se någon annan lösning än att ta in bemanningsbolag. Vi tycker också att det är en dålig lösning egentligen, men precis just nu finns ingen annan lösning.

Förtroendefråga

– Det andra handlar om en förtroendefråga, där det brister i förtroende från sjukvårdsledningen gentemot ledningen på kvinnosjukvården. Som verksamhetschef blir det väldigt svårt att genomföra någonting när man inte har mandat eller stöd. Speciellt i en sån här situation.

Även om det inom kort kommer ett beslut om att ta in bemanningsbolag för att lösa den akuta personalkrisen ser Anna Hessel ingen framtid som chef.

– Det är väldigt bra om vi får lov att ta in bemanningsbolag, men förtroendeglappet som blivit nu är så pass stort att jag inte kan se att jag kan fortsätta som chef. Jag vill verkligen att det ska bli bra och brinner verkligen för den här verksamheten, jag kommer göra allt för att det ska vara så bra som möjligt.

”Jättesorgligt”

Är du kvar uppsägningstiden eller går du på dagen?

– Jag är kvar under uppsägningstiden om jag får bestämma. 

– Det är jättesorgligt att göra på det här sättet, eller känna att man blir tvungen till det. Men om inte förtroendet finns så får vi inte möjlighet att göra de förändringar som vi nu tror är nödvändiga, säger Anna Hessel.

Skarp kritik mot direktören

Anna Hessel och Maria Gröndahl har i skrivelser, ställda till regiondirektör Peter Bäckstrand, riktat skarp kritik mot hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert. De har, bland annat, uppgett att den höga arbetsbelastningen inte tas på allvar.

På det svarar Lena Gjevert:

– Jag känner inte igen mig i att jag inte har delat hennes bild av att det är besvärligt och ansträngt på förlossningen och kvinnosjukvården. Det är hennes bild och den får stå för henne.

Men Anna Hessel menar att hon inte är den enda som tycker att ledarskapet varit dåligt.

– Jag är inte ensam om att vara kritisk mot hennes ledarskap och jag vet att Peter Bäckstrand har informerats från flera håll, men jag kan bara prata för mig själv. Det som hänt senaste månaderna underminerar mig och de andra i ledningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningen Karlstad

Mer i ämnet