Två av kvinnosjukvårdens verksamhetschef i Karlstad slår larm om arbetssituationen i en skrivelse till regiondirektören. Foto: SVT

Verksamhetschefen för kvinnosjukvården hotar lämna sitt uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på förlossningen i Karlstad har i år rapporterat om ett flertal riskfyllda situationer och en personalstyrka som varken hinner äta eller ta rast. Verksamhetschefen Anna Hessel och biträdande verksamhetschef Maria Gröndahl hotar nu med att avsäga sig sina uppdrag redan i nästa vecka om ingen drastisk förbättring inom verksamheten sker.

SVT Nyheter Värmland har tidigare berättat om dålig arbetsmiljö, låg bemanning och en hotad patientsäkerhet på förlossningen i Karlstad.

Problemen har lyfts politiskt de senaste veckorna, bland annat har regionrådet Eva Julin Dombrowe (L) reagerat på uppgifterna.

I en skrivelse till regiondirektör Peter Bäckstrand säger Hessel och Gröndahl att det snart är omöjligt att ta ansvar för rådande arbetsmiljö och för patienternas säkerhet. De båda cheferna kommer att avsäga sig uppdraget från och med nästa vecka om ingen stor förändring skett innan dess.

Har skickat skrivelse

I en tidigare skrivelse till Bäckstrand har Hessel och Gröndahl redan riktat skarp kritik över att arbetsbelastningen inte tas på allvar. I den menar de att de inte fått någon respons av hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Gjevert, något som NWT var först med att berätta.

Barnmorskan: ”Inte fått gehör”

En barnmorska som SVT Nyheter Värmland varit i kontakt med, som sagt upp sig under året för att hon upplevde arbetssituationen så dålig, tycker att skrivelsen till Bäckstrand kommer för sent.

– Sedan många år har vi påtalat att vi måste bli fler men inte fått gehör för det. Det görs saker över våra huvuden och vi blir aggressivt bemötta, säger barnmorskan som vill vara anonym.

Hon håller inte heller med om att personalbristen helt beror på en nationell barnmorskebrist.

– Nej, för det finns barnmorskor men man väljer att jobba på andra ställen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.