• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dåliga scheman och ofta för låg bemanning på förlossningen i Karlstad, det håller barnmorskan Sofia Vähäsalo och undersköterskan Ingela Mårtensson med varandra om. Foto: SVT

Personalbrist på förlossningen trots ständiga rekryteringsförsök

Uppdaterad
Publicerad

Bara det här året har nästan en fjärdedel av personalen på förlossningen i Karlstad slutat. De som jobbar kvar vittnar om en allt mer ohållbar arbetsmiljö med många dubbelpass och få raster.

– Det är som att bevittna en tågkrasch i ultrarapid och du kan ingenting göra, säger undersköterskan Ingela Mårtensson.

Ingela Mårtensson är fackligt aktiv i Kommunal och har jobbat på förlossningen sen 80-talet. Nu arbetar hon bara nätter och på de tio timmar långa arbetspassen händer det att hon inte hinner ta rast.

Enligt hennes kollega, barnmorskan Sofia Vähäsalo, är de underbemannade dagligen och efter en tuff vår och sommar är hon sliten, liksom många andra.

– Det börjar ta ut sin rätt nu, säger hon, som är också fackligt aktiv, men i SRAT, barnmorskeförbundet.

Barnmorskebrist

Trots att Region Värmland har försökt rekrytera ny personal sedan flera år tillbaka har de inte lyckats täcka upp för personalbortfallet. I januari var de 63 anställda på förlossningen, nu är de 50.

– Vi har anställt alla som vill hit och jobba. Det är inte så att vi prioriterar att spara pengar eller någonting sånt utan det är brist på barnmorskor i Sverige, säger verksamhetschefen för kvinnokliniken, Anna Hessel, och påpekar att flera av dem som slutat har gått i pension.

Ur personalens interna avvikelserapporter framkommer att nyanställda barnmorskor ibland har lärts upp av andra oerfarna barnmorskor. Enligt verksamhetschefen finns det dock planer på att anställa en speciell mentor för nya barnmorskor.

– Vår ambition är absolut att man ska få en ordentlig inskolning, säger Anna Hessel.

”Lyssna på oss”

Både Ingela och Sofia tror dock att ledningen skulle kunna göra mer för att få personalen att stanna.

– Lyssna på oss, säger Ingela Mårtensson.

– Vi skulle kunna ha lite mer närvaro och kommunikation, tycker Sofia Vähäsalo men påpekar också att dialogen mellan personal och ledning blivit något bättre de senaste veckorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningen Karlstad

Mer i ämnet