Personal inom kvinnosjukvården larmar om ökad arbetsbelastning. Foto: SVT

Problem med personalbrist på Karlstads kvinnoklinik

Uppdaterad
Publicerad

Långa pass utan chans till vila, för mycket ansvar på för få personer och svårigheter med rekrytering. Situationen på Kvinnokliniken på CSK har inte förbättrats sedan larmen i höstas och nu begär skyddsombud från Kommunal att Arbetsmiljöverket ingriper.

SVT Värmland rapporterade under hösten om ohållbara arbetsförhållanden inom kvinnosjukvården på Centralsjukhuset i Karlstad.

– Det är som att bevittna en tågkrasch i ultrarapid och du kan ingenting göra, sa undersköterskan Ingela Mårtensson till SVT i november.

Förlossningen Karlstad

Under 2020 slutade nästan en fjärdedel av personalen på förlossningsavdelningen i Karlstad och regionen har haft problem med att anställa ny personal. Samtidigt har både verksamhetschefen och biträdande verksamhetschef för Kvinnosjukvården och två avdelningschefer på förlossningen sagt upp sina tjänster.

Ingen förbättring

Regionen besvarade larmen som kom under hösten 2020 med förslag på insatser. Men enligt anmälan till Arbetsmiljöverket har den rådande pandemin gjort att insatserna dröjer och situationen forsätter att försämras. Kommunals huvudskyddsombud för område slutenvård ber nu Arbetsmiljöverket att ingripa.

I begäran framkommer det att läget är ”en akut form av underbemanning” och att personalen har uttryckt oro över bemanningen under sommaren och risk för indragen semester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningen Karlstad

Mer i ämnet