– Det var ju oerhört tunt på sina ställen och rent av små hål lite överallt. Det hade armat ur plåten så om den var tolv millimeter från början så var det kanske någon millimeter kvar på sina håll – i bästa fall, säger rostskyddsexperten Mark Söder. Foto: SVT

Båten-utredning klar: ”Jag blev nästan mörkrädd”

Uppdaterad
Publicerad

Restaurangpråmen Båten var i betydligt sämre skick än någon kunde ana när den sjönk i början av januari. Den utredning som Karlstads kommun låtit göra efter förlisningen visar att skrovet var så anfrätt av rost att Båten borde ha tagits ur drift långt innan den förliste.

– Det var ju oerhört tunt på sina ställen och rent av små hål lite överallt. Det hade armat ur plåten så om den var tolv millimeter från början så var det kanske någon millimeter kvar på sina håll – i bästa fall, säger rostskyddsexperten Mark Söder.

Mark Söder var en av två experter på rostskydd och korrosion som utredde i vilket skick restaurangpråmen Båten var när den förliste. Utredningen visar att Båten, som byggdes 1948, hade kunnat sjunka långt tidigare än vad den gjorde – och då med såväl gäster som personal ombord.

– Det verkar ha saknats underhåll i stort sett sedan den byggdes. Den skulle ha varit tagen ur drift för många år sedan, säger Mark Söder.

Restaurang Båten

Inte fackmannamässigt underhåll

I utredningen slår de båda rostskyddsexperterna fast att underhållet av Båten varit undermåligt och att de eventuella underhållsarbeten som gjorts på Båten antingen varit av kosmetisk karaktär eller inte fackmannamässigt utförda.

– Jag blev nästan mörkrädd när jag så hur långt det hade gått. Det är bland det sämsta jag någonsin sett på någon som fortfarande var i bruk, säger Mark Söder.

Ägarens ansvar

Det är Karlstads kommun som har beviljat Båtens olika ägare bygglov för platsen vid kaj. Men de har inte kontrollerat hur säker Båten var ur sjösäkerhetssynpunkt.

– Det är ägaren som har ansvar för att ta upp båten och kontrollera den, säger Karlstads kommuns hamnkapten Björn Johansson.

Kan ni ställa de tidigare ägarna till svars för detta då?

– Nej, inte i nuläget. Vi vet ju inte när i kedjan av ägare som bristerna har uppstått. Det vi kan göra nu är att blicka framåt och se vad vi kan göra för att det här inte ska ske igen. Det här handlar ju om människors säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Restaurang Båten

Mer i ämnet