Foto: SVT

Beskedet: Det blir folkomröstning om skolfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Trots att partierna i Hammarö kommun i princip kommit överens om den omdebatterade skolfrågan väljer man nu att gå vidare med en folkomröstning.
– Vi vill gå initiativtagarna och de som skrivit på till mötes, säger kommunstyrelsens ordförande Per Aspengren (S).

Skolfrågan på Hammarö blossade upp rejält efter att majoriteten i vintras la ett förslag som bland annat innebar att samla högstadieeleverna på en storskola och att lägga ner Lillängsskolan.

Det förslaget gick icke hem hos invånarna som snabbt startade ett initiativ om en folkomröstning kring saken.

Vill gå invånarna till mötes

Därefter backade majoriteten från sitt förslag vilket gjorde att man hamnade närmre oppositionen – men på måndgen blev det klart till slut: det blir folkomröstning om saken.

LÄS MER: Skolstriden på Hammarö är långt ifrån över

Per Aspengren (S), kommunstyrelsens ordförande på Hammarö, förklarar sin synpunkt kring beslutet:

– Förslaget om folkomröstning fick bifall och det här visar att vi vill gå initiativtagarna och de som skrivit på den här uppropslistan till mötes.

Men ni är ändå mer eller mindre överens om förslaget inom kommunen?

– Ja, vi har ju backat tidigare och sagt att vi ska behålla två högstadieskolor och bygga upp Götetorpskolan. Sen vill vi behålla Lillängen och det är väl bara där vi skiljer oss åt mot oppositionen som vill rusta upp den och se hur det går, mer eller mindre.

Så vad blir det då för olika alternativ i omröstningen?

– Det får vi ta ställning till framöver.

Moderaternas Bosse Henriksson menar att beslutet om en folkomröstning var ett bra beslut.

– Majoriteten har närmat sig vårt förslag, nu skiljer det inte så mycket. Men när man nu rent demokratiskt har begärt en folkomröstning så tycker jag att man ska möta det initiativet. Det är en viktig del i demokratiprocessen, säger han till SVT Nyheter Värmland på måndagskvällen.

När ska folkomröstningen hållas?

– Det beslutades, och det ska protokollföras också, att hålla den i samband med valdagen 2018. Till dess behöver vi komma igång med byggandet av Götetorpskolan så fort som möjligt och också underhålla Lillängsskolan under byggprocessen. Sen får vi se vad man gör med den, vi tycker att man ska ha kvar en skola där nere. Sen om den ska vara där den är i dag eller i en annan form är inte klart. Det får vi se, säger Bosse Henriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolstriden på Hammarö

Mer i ämnet