Margareta Ivarsson (C), ordf servicenämnden, Per Aspengren (S), kommunalråd, Lillemor Larsson (V), ordf bildningsnämnden

Majoriteten backar – ingen storskola på Hammarö

Uppdaterad
Publicerad

Det blir fortsatt två högstadieskolor på Hammarö. Beskedet kommer drygt en vecka efter att en folkomröstning hållits i frågan.

– Resultatet av folkomröstningen är tydligt och vi i den politiska majoriteten S, V och C kommer att lägga ett förslag till kommunfullmäktige att

behålla den nuvarande skolorganisationen, säger kommunalrådet Per Aspengren (S).

Ytterligare detaljer i det förslag som tagits fram presenteras just nu på en presskonferens som den politiska majoriteten håller.

Majoritet för två skolor

Folkomröstningen om skolorna på Hammarö hölls söndagen den 10 december. Det var 44 procent, alltså knappt varannan röstberättigad, som deltog i folkomröstningen i kommunen.

Av de som röstade ville 81 procent ha två högstadieskolor kvar även i fortsättningen (Alternativ 2) medan 16,9 procent ville ha en större skola för alla högstadieelever i kommunen (Alternativ 1).

1,6 procent röstade blankt och 0,5 procent var ogiltiga röster. Folkomröstningen är rådgivande, det innebär att politikerna inte måste följa resultatet.

Detta har hänt

Efter att Götetorpsskolan förstördes i en brand på nyårsafton 2015 hade kommunen ett behov av att se över skolorganisationen.

Kommunfullmäktige röstade för att Hammarö utbildningscenter skulle bli en storskola och därmed kommunens enda högstadieskola. Men många Hammaröbor vände sig emot förslaget och över 1.700 namnunderskrifter samlades in i protest, vilket var tillräckligt många för att få till en folkomröstning i frågan.

I maj 2017 drog den politiska majoriteten tillbaka sitt beslut om en storskola med hänvisning till att man lyssnat på den kritik mot beslutet som många av kommunens invånare framfört. I augusti beslutade fullmäktige att folkomröstningen skulle hållas den 10 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.