Per Aspengren (S), kommunstyrelsens ordförande på Hammarö. Foto: SVT

Kommunalrådet kommenterar valresultatet

Publicerad

Hammaröborna har sagt sitt i den omtvistade skolfrågan på Hammarö. Fyra av fem röstande vill inte se någon storskola. – Det förvånar mig lite att det var en så pass stor enighet i frågan, kommenterar kommunalrådet nu på morgonen.

Inte förrän klockan 23 i går kväll var rösterna färdigräknade och ett preliminärt resultat av folkomröstningen visar att 81,2 procent av de som röstade är för att behålla Hammarlundens högstadium.

LÄS MER: Så gick det i folkomröstningen

Röstdeltagandet blev 42,3 procent.

– Jag hade hoppats på fler som hade röstat, säger kommunalrådet Per Aspengren (S).

”Förvånar mig”

Något som i viss mån förvånar kommunalrådet är den stora majoriteten som valt att rösta för att slippa en ihopslagning av skolorna.

– Det förvånar mig lite att det var en så pass stor enighet i frågan, säger han.

Nu kommer resultatet att analyseras.

– Vi kommer att sätta oss ner och gå igenom resultatet. Vi får titta på hur det har röstats runt om på ön, analysera och prata om hur vi ska gå vidare.

Fel fokus

Kommunalrådet tycker också att fokus kring skolstriden har hamnat lite fel.

– Jag hade gärna sett mer diskussion om innehåll och undervisning istället för att bara prata utsida, säger Per Aspengren (S).

LÄS MER: Detta handlar skolfrågan om

Oavsett resultat är kommunalrådet noga med att poängtera att man fortsatt kommer att sätta undervisning högt på kommunens agenda.

– Vad jag vet är vi att oavsett vad som händer, kommer att fortsätta satsa på barn på Hammarö. Skolorna ska rustas upp så det kommer bli bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.