Foto: TT

Beslut: Vargjakt i gränsreviren mot Norge stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Luleå har beslutat att stoppa licensjakten på varg i gränsreviren mot Norge.

Totalt skulle 18 vargar få skjutas i reviren med start den 2 januari 2023.

Länsstyrelsen i Värmland meddelar nu att de överklagar beslutet.

P4 Värmland var först att rapportera om beslutet som fattades av Förvaltningsrätten i Luleå på onsdagen.

Beslutet om att 18 vargar skulle få fällas i gränsreviren Juvberget, Ulvåa och Kockohonka fattades av Länsstyrelsen i Värmland i september och meningen var att jakten skulle slutföras oavsett vilken sida av gränsen som vargarna befinner sig – men bara nio vargar skulle räknas in i den värmländska licensjaktskvoten.

Licensjakten på varg 2023

Förvaltningsrätten uppger som skäl till beslutet att de anser att länsstyrelsen saknar rättsligt stöd för att besluta om att helt upplösa revir som endast till hälften är svenska eller tillåta jakt på norskt territorium.

Länsstyrelsen i Värmland överklagar

Länsstyrelsen i Värmland meddelar nu att de ska överklaga.

”Vi sitter nu med analys- och skrivarbete och förbereder en överklagan till kammarrätten. Vi konstaterar att förvaltningsrätten tolkat vårt beslut som att vi fattat beslut om jakt på norskt territorium och norska vargar vilket vi inte gjort”, skriver Patrik Hallberg, enhetschef djurskydd och vilt, i en kommentar där han också förtydligar att jakten i respektive revir avbryts när sex vargar har fällts – oavsett vilket land de har fällts in.

Förvaltningsrätten avslår överklaganden om vargjakt

Vad gäller vargjakten i de tre helvärmländska reviren samt det som delas med Örebro (Vismen) avslår förvaltningsrätten samtliga överklaganden.

Totalt skulle 30 vargar få skjutas i Värmland i vinterns jakt. Står förvaltningsrättens beslut fast handlar det istället 21 vargar på värmländsk mark.

I videon nedan: Länsstyrelsen om den kommande vargjakten när beslutet meddelades i september.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är reviren där den kommande licensjakten på varg får bedrivas. Foto: Länsstyrelsen/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Licensjakten på varg 2023

Mer i ämnet