Bibliotekschefen i Karlstad fälls

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen dömdes den bibliotekschef i Karlstad som enligt uppgift skulle ha fört register på låntagare med bland annat romsk bakgrund. Det var när hon konfronterades av en journalist från DN som Åsa Hansen förnekade uppgiften och frågade vem som lämnat den – vilket är ett brott mot efterforskningsförbudet.

Enligt åtalet hade Åsa Hansen, bibliotekschef vid stadsbiblioteket i Karlstad, frågat en DN-journalist från vem han hade fått sina uppgifter i samband med en telefonintervju i maj i fjol. Reportern sade i förhör att bibliotekschefen ställt frågan tre gånger under två minuters tid.

Åsa Hansen har nekat till anklagelserna. Hon har sagt att hon kände sig pressad under intervjun och ställde frågan för att klargöra vilken sorts material det var journalisten ställde frågor om.

Ska skydda uppgiftslämnaren

Meddelarfriheten ger offentliganställda rätt att lämna uppgifter för publicering i massmedia om i stort sett vad som helst, utan att de kan bli straffade för det. Efterforskningsskyddet innebär att myndigheten inte får efterforska vem det är som har lämnat uppgifterna.

Register inget brott

Åsa Hansen döms av Värmlands tingsrätt till brott mot efterforskningsskyddet – ett grundlagsbrott – till 50 dagsböter på vardera 500 kronor. Hon åläggs också att betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Justitieombudsmannen har också granskat ärendet om registret och gjorde bedömningen att inget olagligt förekommit.

Det här har hänt:

Maj 2017: Journalisten Kristoffer Öhrstadius får tips om att Karlstad bibliotek för ett register över romer och EU-migranter som begränsar deras rätt att låna hem böcker.

Maj 2017: Journalisten på Dagens Nyheter ringer upp Karlstads bibliotekschef Åsa Hansen och ställer frågor om det påstådda registret. Under telefonintervjun ska Åsa Hansen flera gånger då ha frågat: ”Vem är det som har lämnat de här uppgifterna till dig?”.

12 juni 2017: Dagens nyheter publicerar en artikel med rubriken ”EU-migranterna nekas boklån på biblioteket”

13 juni 2017: Bibliotekschefen Åsa Hansen dementerar att man ska ha upprättat något register men medger att de nekat personer att låna hem böcker om de saknar en hemadress.

14 juni 2017: SVT Nyheter Värmland tar del av bibliotekets register där det syntes en särskild markering på låntagare med romskklingande namn.

21 juni 2017: Justitiekanslern inleder en förundersökning mot bibliotekschefen. Hon misstänks för brott mot efterforskningsförbudet. Offentliga anställda har enligt meddelarfriheten rätt att lämna uppgifter till media.

25 augusti 2017: SVT Nyheter Värmland rapporterar att justiteombudsmannen lägger ner diskrimineringsärendet mot stadsbiblioteket i Karlstad. Man menar att stadsbiblioteket inte begått något brott när det kommer till registret.

2 oktober 2018: Rättegången om brott mot efterforskningsförbudet inleds i Värmlands tingsrätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.