Det brinner i ett pannrum i en villa utanför Kil. Foto: Dagsmedia

Brand i pannrum i villa utanför Kil

Publicerad

Det var vid 13-tiden på fredagen som en brand utbröt i ett pannrum i en villa i Stormyren, längs E45:an mellan Fagerås och Västra Ämtervik. Styrkor från tre brandstationer kämpade med att begränsa spridningen och få branden under kontroll, vilket man lyckades med vid 17-tiden.
– Branden är under kontroll. Jag tror det är släckt nu, men vi ska precis ha möte om det, säger Nils Weslien, räddningschef på Räddningstjänsten Karlstadsregionen.

Larmet om branden kom vid 13-tiden och det drabbade pannrummet ska ligga i en utbyggnad på ett bostadshus.

– Det är full fart på branden i pannrummet nu, men vi jobbar för fullt för att förhindra att det sprider sig till själva huset, sade Nils Weslien vid 14-tiden.

Tre styrkor, från Karlstad, Kil och Högboda, jobbade på platsen. Ett äldre par ska enligt Räddningstjänsten vara bosatta i huset, men de ska ha tagit sig ut i ett tidigt skede.

– Det blev inga personskadaor och det är viktigast. Hus kan man laga, säger Nils Weslien.

Spred sig till taket

Vid klockan 15.40 var läget i princip oförändrat på platsen.

– Vi är fortfarande där och jobbar för fullt för att förhindra spridning. Vi har gått upp på taket och lyfter på takpannor för att släcka småbränder som uppstår där. Brandgaser har gått in på vinden och skapar små glödbränder, förklarade Nils Weslien då.

”Gamla hus är luriga”

Taket skadades såpass att huset inte är beboeligt. Under kvällen kommer räddningstjänsten dra tillbaka styrkorna, men efterbevakning kommer ske under natten.

– Gamla hus är luriga. Det kan ligga och pyra länge och sedan blossa upp igen, säger Nils Weslien.

Räddningstjänsten vet i nuläget inte vad som orsakade branden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer