Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Magnusson, brandflygsansvarig och ordförande i Värmlands flygklubb, säger att läget är extremt ute i markerna. VFK flygspanar upp till sex gånger om dagen på uppdrag åt Räddningscentralen i Bergslagen. Foto: Johan Hedlund/SVT

Brandflyget om brandfaran i Värmland: ”Läskigt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Normalår står brandflyget på marken fram till midsommar. Nu har Räddningscentralen i Bergslagen beordrat flygningar upp till sex gånger om dagen över Värmland. Och brandflygsansvarige Anders Magnusson är inte helt lugn med läget.

– Det är lite läskigt faktiskt.

Varje morgon skickar vakthavande på Räddningscentralen i Bergslagen ett mejl med flyguppdrag för Värmlands flygklubb som ansvarar för brandflyget i länet. Och det behövs. Efter den senaste tidens hetta och torra väder säger Anders Magnusson att det är extremt torrt i markerna.

– Vi har hittills upptäckt och väglett räddningstjänsten till 3-4 bränder. Normalt så flyger vi ingenting innan midsommar. Nu gör vi upp till sex flygningar per dag, säger Anders Magnusson.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Och Anders Magnusson tycker faktiskt att läget är lite läskigt.

– Risken är att det blir någon storbrand, speciellt i norra Värmland där det nästan bara är skog.

Se klippet ovan när brandflyget spanar efter bränder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet