Idag vajar flaggan halv stång vid brandstationen i Karlstad Foto: SVT

Brandman omkom i fallolycka under släckningsarbete

Uppdaterad
Publicerad

I samband med skogsbrandssläckning väster om Ransäter omkom en brandman från stationen i Munkfors till följd av fallolycka, det här meddelade räddningstjänsten.

– Det är oerhört tragiskt. Det är tryckt stämning och vi är väldigt ledsna för det här, säger Magnus Lundqvist, räddningschef i beredskap.

Brandmannen hittades i terrängen strax innan midnatt, kollegorna startade hjärt-lungräddning som pågick tills ambulanshelikoptern anlände och sjukvårdvårdspersonal tog över. Personen konstaterades senare avliden på plats.

– Våra tankar går till de anhöriga. Vi sätter nu in resurser för att stötta brandmannens familj och vår personal i denna tragiska händelse, säger Nils Weslien, förbundsdirektör och räddningschef i ett pressmeddelande.

Skogsbränder i Värmland

Polisen kommer att påbörja en undersökning.

”Oerhört tragiskt”

Räddningstjänsten höll pressträff på torsdagsförmiddagen.

– Strax innan klockan tio i går kväll får vi larm om en skogsbrand väster om Ransäter, i Sunne kommun. Sunne begär vår hjälp och en styrka från stationen i Munkfors åker. Strax efter klockan halv tolv får vi ett samtal från olycksplatsen med meddelande om en olycka där en brandman från Munkfors hittats livlös nedanför en klippavsats, berättar Magnus Lundqvist räddningschef i beredskap.

– Det är oerhört tragiskt. Det är tryckt stämning och vi är väldigt ledsna för det här, säger Lundqvist.

Stöttar anhöriga och personal

Räddningschef Nils Weslien fyller i.

– Det är inte trevligt att som räddningschef stå här och ha den här pressträffen idag. Det är en tragisk olycka som skett med en av våra brandmän. Nu jobbar vi med att försöka stötta både anhöriga och vår personal i Sunne och Munkfors.

– Vi kommer under eftermiddagen att träffa berörd personal och prata igenom vad som har hänt, säger Björn Johansson räddningstjänsten Karlstad.

Mer exakt hur olyckan gått till vet ingen eftersom inget sett när brandmannen föll ner för klippavsatsen.

Den omkomna brandmannen var född 1972 och har arbetat som deltidsbrandman i fem år.

Polisen misstänker att skogsbranden var anlagd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Värmland

Mer i ämnet