– Det är kärlek, våld och det väcker mycket tankar kring utsatthet och vilken roll man har i samhället, berättar Sabina Bisholt som har rollen som Micaela. Foto: SVT

Carmen i svensk kostym på Wermland Opera

Publicerad

Den älskade operan Carmen sätts återigen upp i Karlstad. Men den här gången är det i en koncentrerad version på lilla scenen med bara fyra sångare, två skådespelare och en orkester på Wermland Opera.

Det är första gången den här versionen sätts upp i Sverige. Från början gjord för en liten teater i Paris och med ett manus där allt utom det mest centrala skalats bort. Kvar är huvudkaraktärerna Carmen, Micaëla, Don José och Escamillo.

– Det är kärlek, våld och det väcker mycket tankar kring utsatthet och vilken roll man har i samhället, berättar Sabina Bisholt som har rollen som Micaela.

Spelar på två scener samtidigt

Sabina Bisholt är ursprungligen från Karlstad och började sin bana i Norrstrandsskolans musikklasser. Nu efter några år på bland annat Operahögskolan i Stockholm är hon på operascenen i Karlstad för första gången, parallellt som hon gör samma roll på Kungliga Operan i Stockholm.

– Det är spännande och utmanande. Här i Karlstad sjunger vi på svenska. I Stockholm gör vi den på franska, berättar Sabina Bisholt.

Utspelas i Sverige

Trots det kortade formatet finns alla de berömda ariorna med, men handlingen är förflyttad till Sverige några år framåt i tiden.

– Jag ville att vi skulle göra den på svenska för att slippa textmaskin och jag ville också placera handlingen till Sverige för att ge en närvarokänsla, säger Sam Brown som är regissör för uppsättningen.

Uppsättningen spelas på Spinneriet i Karlstad med premiär den 28 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer