Några av deltagarna i cheerleadinglaget CX Passion Foto: SVT

CheerXplosion i Karlstad: ”Vi vill bli erkända som sport”

Publicerad

Inför Riksidrottsmötet i Jönköping den 24-26 maj har Svenska Cheerleadingförbundet ansökt om att få bli medlemmar i Riksidrottsförbundet. I Karlstad hoppas föreningen att det skulle bli en ögonöppnare för kommunen.
– Det skulle bli lättare för oss att utöka vår verksamhet, säger Sara Fogelberg, tränaransvarig för CheerXplosion i Karlstad.

I dag har Svenska Cheerleadingförbundet ett samarbete med Svenska Gymnastikförbundet, men cheerleadingförbundet anser att det är dags att gå vidare och bli självständiga medlemmar i Riksidrottsförbundet. Under Riksidrottsmötet i slutet av maj kommer delegaterna att rösta om förbundets ansökan.

I ett öppet brev till Riksidrottsmötets delegater skriver Svenska Cheerleadingförbundet att de lyckas nå unga i en ålder då många slutar att idrotta.

– Vår främsta rekryteringsbas är tjejer i tonåren, en grupp andra idrotter har svårt att nå. På det sättet fyller vi en viktig funktion, säger Katarina Eriksson, ordförande för Svenska Cheerleadingförbundet.

Vill utöka verksamheten i Karlstad

CheerXplosion i Karlstad har 250 aktiva cheerleaders som är medlemmar och tränar i föreningen. Men enligt tränaransvarig Sara Fogelberg skulle ett medlemskap i Riksidrottsförbundet innebära att antalet deltagare i verksamheten i Karlstad kan bli fler.

– Vi skulle kunna fördubbla antalet medlemmar hos oss om vi hade större lokaler och fler träningstider, säger hon.

Hon säger också att ett medlemskap skulle innebära att föreningen kan få större bidrag från förbundet, och att det skulle öka cheerleadingens status.

– Vi skulle bli erkända som en egen sport och behöver inte längre hävda oss. Då måste kommunen ta mer hänsyn till våra behov, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer