Så här går det till när humlekottarna maskinellt tas loss från plantorna Foto: SVT

Dags att skörda humle

Publicerad

För ett och ett halvt år sedan träffade SVT tre entusiaster som bestämt sig för att starta humlegård norr om Karlstad. Sedan dess har produktionen vuxit och nu var det dags att skörda säsongens humleplantor.

– Vi är ju inga lantbrukare någon av oss så vi har fått testa oss fram, säger Sven-Erik Fritiofsson.

Sedan vi på SVT träffade gänget i Nyeds Mosserud i Molkom för ett och ett halvt år sedan har ett magasin vuxit fram, man har skaffat maskiner och odlingen har utökats till runt 1 400 plantor.

– Det har gått bra, men det klart att det är alltid mer jobb än man tror, konstaterar Sven-Erik Fritiofsson som är en av odlarna.

Dagens skörd är plantor som bara är några månader gamla och tidigare i somras tog årsgamla plantor ned – tillsammans blev det en avkastning på runt 20 kilo i år.

Odlarna håller nu på att etablera kontakter med värmländska mikrobryggerier för att sälja sin humle.

Till nästa år hoppas man på en skörd på mellan 50 och 100 kilo och målet är fortfarande att bli bland de större humlegårdarna i landet.

Fakta om humle

  • Humle är den mest snabbväxande växten i vårt klimat och kan växa upp till 30 centimeter per dygn.
  • Förr var Bartolomeusdagen, 24 augusti, den dag då man fick börja skörda humle.
  • Humle tillhör familjen Cannabaceae som innehåller två släkten, Cannabis och Humulus.
  • Under första världskriget användes humle som bedövningsmedel.
  • Jäsningen var förknippad med mycket vidskepelse. Till exempel kunde ett par gamla mansbyxor kastas över karet för att få jäsningen att fungera.
  • 1577 fick de viktigaste yrkesgrupperna på Stockholms slott drygt fem liter öl per person om dagen.

Källa: Nordiska museet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.