”De utnyttjar de svaga i samhället”, säger Grums kommunalråd Malin Hagström (S). Foto: SVT

Grums kommunalråd kritiskt mot HVB-företagens vinstuttag

Publicerad

Grums är en av de kommuner som drabbats av kraftigt ökade kostnader för vård och behandling av barn, unga och familjer på HVB-hem de senaste åren. Nu rasar kommunalrådet mot att de privata HVB-företagen kan ta ut så mycket som en fjärdedel av intäkterna i vinst.

Mellan 2017 och 2019 steg Grums kostnader för placeringar på HVB-hem med 258 procent. Under samma period tog ett av de privata HVB-företagen i Värmland, Platea AB, som Grums placerat barn och familjer i, ut närmare 25 procent av intäkterna i ren vinst.

– De utnyttjar de svaga i samhället, säger Grums kommunalråd Malin Hagström (S).

SVT granskar HVB-hem

I videon ovan ger kommunalrådet uttryck för sin skarpa kritik mot de privata HVB-hemmens vinster. Där får du också veta hur många miljoner kostnaderna ökat med i Grums.

Platea AB försvarar de stora vinstuttagen med att pengarna kommer till nytta på annat håll inom ägarkoncernen Humana.

Platea ABs vinster

Enligt Platea ABs bokslut uppgick vinstmarginalen för 2019 till 32,9 procent, 2018 uppgick vinstmarginalen till 17,5 procent medan vinstmarginalen 2017 var 17,9 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar HVB-hem

Mer i ämnet