Platea och Mölnbacka tog under tre år tillsammans ut 47 miljoner i vinst. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Var fjärde skattekrona vinst i privata HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som kommunernas kostnader för placeringar av barn och unga på HVB-hem ökar gör de privata HVB-hemmen mångmiljonvinster. Mellan 2017 och 2019 tog bolagen ut en vinst på närmare 25 procent av omsättningen. Det visar den granskning vi gjort av två av aktörerna i Värmlands ekonomi.

– Etiskt är det förkastligt, säger den kristdemokratiske riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD).

Ett av de bolag vi granskat är vårdföretaget Platea som är ett bolag i den stora vårdkoncernen Humana. Platea har två HVB-hem i Hagfors och tar emot familjer och ensamma barn i åldrarna 3 till 12 år i behov av stöd och vård. Varje placering kostar den placerande kommunen upp till 4 870 kronor per dygn. Men av de pengarna har bara tre fjärdedelar gått till vård under den treårsperiod som vi granskat.

– Det här är oskäliga vinstuttag. Det här är pengar som ska gå till vård och inte till andra ställen, säger riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) när han får ta del av resultatet av vår granskning.

SVT granskar HVB-hem

33 miljoner i vinst

Mellan 2017 och 2019 omsatte Platea 142 miljoner kronor. Av dem togs en vinst om 33 miljoner ut. Det ger en vinstmarginal på drygt 23 procent för treårsperioden.

– Jag tycker inte att det här blir någon utförsel på ett vis som är oskäligt. I det här fallet har vi en verksamhet som ger ett resultat som vi återinvesterar i våra verksamheter på olika sätt genom att bygga upp verksamheter liknande denna för att kunna möta ett samhälleligt behov, säger Plateas vd Johanna Rastad.

”Pengarna ska gå till vård”

Men Platea är inte ensamt om att göra stora vinster. Ägarna bakom Mölnbacka ungdomshem tog mellan 2017 och 2019 ut en vinst på 14 miljoner kronor. Omsättningen i verksamheten var då 63 miljoner och vinstuttaget motsvarade 22 procent av omsättningen.

– De kommuner som betalar för vård av sina invånare vill ju att pengarna ska gå till vården och ingen annanstans, säger Kjell-Arne Ottosson (KD).

Mölnbacka ungdomshem såldes under 2020. De tidigare ägarna har inte velat kommentera vinsttuttagen annat än via e-post där gett uttryck för att det inte undanhållits resurser utan att det satsats på såväl  omhändertagande som kvalitetsarbete och utveckling.

Fotnot:

Efter att denna artikel publicerats har Mölnbacka ungdomshems dåvarande ägare återkommit med följande förtydligande: ”Inför att vi bedrivit verksamheten i 27 år, har vi förberett en möjlig försäljning genom att anpassa värdet på bolaget. Omsättningen är en sak men resultatet är efter 27 års verksamhet som tagits fram för att anpassa för en försäljning.”

Höga vinstmarginaler i HVB-bolagen

Enligt Platea ABs bokslut uppgick vinstmarginalen för 2019 till 32,9 procent, 2018 uppgick vinstmarginalen till 17,5 procent medan vinstmarginalen 2017 var 17,9 procent. 

Mölnbacka ungdomshem AB angav i sina bokslut att vinstmarginalen för 2019 var 9,6 procent medan vinstmarginalen uppgick till 15,1 procent under 2018. 2017 var vinstmarginalen 32,1 procent. 

Så mycket kostar kommunernas placeringar

Värmlands kommuner har ett gemensamt avtal med sammantaget 113 olika HVB-hem runt om i Sverige och prisbilden varierar stort. Den minst krävande vården enligt socialtjänstlagen är som billigast på Global omsorg Sverige AB som  tar 1 894 kronor per dygn för heldygnsvård medan de dyraste akutplaceringarna kostar 9 199 kronor per dygn hos Adventum vård AB Sonrisagården. 

På såväl Mölnbacka ungdomshem AB som Platea AB varierar priserna mellan 4 274 kronor som lägst och 4 870 kronor som högst per dygn. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar HVB-hem

Mer i ämnet