Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kjell-Arne Ottosson (KD) om HVB-hemmens vinstuttag. Foto: SVT

HVB-bolagens miljonvinster tas upp på riksdagsnivå

Uppdaterad
Publicerad

Den värmländske riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) för nu upp frågan om de privata HVB-hemmens mångmiljonvinster på högsta politiska nivå.

– Vi behöver komma bort från de oskäliga vinstuttagen, säger Kjell-Arne Ottosson (KD).

Kjell-Arne Ottosson är kristdemokrat och tillhör därmed ett parti som är för vinster i välfärden. Men trots det har han efter att ha tagit del av vår granskning av de privata HVB-bolagens ekonomi valt att föra in frågan om vinsterna till riksdagens socialutskott. I klippet ovan berättar han varför.

Värmlands kommuner har ett gemensamt avtal med sammantaget 113 olika HVB-hem runt om i Sverige och prisbilden varierar stort. Den minst krävande vården enligt socialtjänstlagen är som billigast på Global omsorg Sverige AB som  tar 1 894 kronor per dygn för heldygnsvård medan de dyraste akutplaceringarna kostar 9 199 kronor per dygn hos Adventum vård AB Sonrisagården. 

På såväl Mölnbacka ungdomshem AB som Platea AB varierar priserna mellan 4 274 kronor som lägst och 4 870 kronor som högst per dygn. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar HVB-hem

Mer i ämnet