Foto: SVT

Demonstrerar för bättre löner

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar Kommunals anställda på LSS-boenden i Arvika strid för sina löner. Ett 50-tal undersköterskor slöt upp till manifestationen som gick från Tivoliplatsen via Stadsparken till kommunhuset där kommunalrådet, kommundirektören och personalchefen i kommunen mötte upp.

Maria Forsberg arbetar som vårdare på ett LSS-boende i Dottevik. Hon fick jobbet med titeln undersköterska men enligt kommunen är hon vårdare och har lön därefter.

– Kommunen har hittat ett kryphål tycker jag. Att de går efter titeln vårdare. Avtalet är väldigt orättvist, vi gör samma jobb. Vi är anställda som undersköterskor men får lön som vårdare.

Undersköterskor i Värmland

Utbildad undersköterska, men med en annan yrkestitel.

Undersköterskorna i Arvika som jobbar som vårdare på boenden för funktionshindrade, personliga assistenter eller boendestödjare får ta då av den extra lönesatsningen för undersköterskor, vilket gör att potten som ska fördelas individuellt blir mindre.

Handlar om kodning

Alla Kommunals medlemmar har 520 kronor i lönepotten, men utbildade undersköterskor tillför ytterligare 500 alltså totalt 1020 kronor. Men för att få ta del av denna extra lönepott kräver Arvika kommun inte bara att man är utbildad undersköterska och arbetar som sådan utan också att man är kodad som det på anställningsavtalet. Något som undersköterskor inom LSS-verksamheten inte är.

– När jag anställdes var det krav på undersköterskeutbildning och det stod undersköterska som titel, men sedan har det gjorts om och nu är vi kodade som vårdade, fast vi har samma arbetsuppgifter som tidigare, berättar Maria Forsberg.

Den individuella lönesättningen är inte klar, men mer pengar i potten lär det inte bli. Däremot lovade de företrädare för kommunen som mötte demonstrationståget att ta undersköterskornas åsikter med sig till nästa års avtalsrörelse.

– Vi vill såklart vara en attraktiv arbetsgivare men som det ser ut nu kan vi inte göra något åt potten i årets avtalsrörelse, säger Andreas Soling, personalchef på Arvika kommun, men vi tycker det är bra att den här yrkesgruppen gör sin stämma hörd, och vi tar med oss detta till nästa års avtalsrörelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Undersköterskor i Värmland

Mer i ämnet