Foto: Hans Nilsson/SVT

Den vita älgen – en viral värmländsk världskändis

Uppdaterad
Publicerad

Klippet på den vita älgen som Edas kommunalråd Hans Nilsson tog i helgen har förmodligen setts av flera miljoner. Numera ligger den på BBC:s förstasida och är just nu bland de mest sedda klippen på nyhetssidan.

Det var i torsdags kväll som Hans Nilsson fångade den vita älgen på film när den simmade över en bäck och i lugn och ro ställde sig för äta från ett träd.

När han under fredagen lade ut klippet på sin Facebooksida spred det sig som en löpeld och sedan dess har Hans Nilssons telefon gått varm. Han har också blivit intervjuad av flera medier i Sverige, både lokalt och riks.

Den vita älgen

LÄS MER: Här tar sig den vita älgen en simtur

– Senast i morse ringde telefonen strax innan klockan fem, men så hann jag inte svara säger han.

Under söndagen spreds också nyheten om den vita älgen till BBC, där klippet i skrivande stund ligger tvåa på listan över mest tittade videoklipp.

Förvånad över spridningen

Det finns ingen samlad statistik på hur många visningar klippet haft, men på Hans Nilssons egen sida har nästan en halv miljon tittat och räknar man in samtliga nyhetssidor så tror Hans att det rör sig om flera miljoner.

– Jag vet ju inte hur många som har tittat på det på BBC, men eftersom det är bland de mest tittade klippen så kan man ju gissa att det är många. Jag är förbluffad!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den vita älgen

Mer i ämnet