Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här går massvaccineringen till i Karlstad. Häng med när driftsledare Carina Björk visar de fem olika stegen. Foto: Camilla GustafssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

63 000 värmlänningar har fått första sprutan

Uppdaterad
Publicerad

Det var en stor dag i Löfbergs Arena när åldersgruppen 65+ kom för att få sitt covid-19 vaccin. En personal på sextio personer stod redo att ta emot och nästan 1000 uppdragna vaccinationssprutor låg och väntade. Spruträdd eller inte, den här dagen vaccinerades 900 personer i arenans entré.

– Jag tycker inte om sprutor men jag vill ju väldigt gärna ha den här sprutan, säger Marianne Nilsson.

Häng med när driftsledare Carina Björk visar de fem olika stegen av vaccinationen i klippet.

Marianne är en av de cirka 63 000 värmlänningar som fått första sprutan. Hon är pensionerad akutsjuksköterska och har som så många andra fått begränsa sitt umgänge under pandemin. Att hon nu har fått sitt covidvaccin kommer att förändra vardagen till det bättre.

– Jag tror inte det kommer att göra så stor skillnad i mitt beteende men jag kommer inte känna mig lika osäker när jag går och handlar, det kommer att kännas tryggare, säger hon.

Stor organisation

Det är Carina Björk som styr upp organisationen på plats. Hon är driftsledare och har hjälp av sjuksköterskor, administratörer och vaccinationsvärdar för att få allt att flyta på.

– Jag gör så att det blir ett bra flöde, att det inte bildas köer och att folk känner sig välkomna, berättar Rasmus Zetterström som jobbar som vaccinationsvärd.

I vaccinationsbåsen jobbar två erfarna sjuksköterskor som aldrig under sina yrkesverksamma år varit med om någonting liknande.

– Det är så väl organiserat att man känner sig stolt över att få vara med här, säger Anna-Lena Bohlin.

”Har inte varit ute”

Hon får medhåll från sin kollega Cia Karlsson. Båda berättar med stor lust om möten med de de vaccinerar och om hoppet som vaccinet ger.

– De har ju varit isolerade så himla länge nu. En del säger att de inte varit ute på ett och ett halvt år. Och jag tycker de är så goa, de har klätt upp sig och gjort sig fina när de kommer, säger Cia och ser glad ut.

– Och speciellt de som får spruta nummer två, fyller Ann-Lena i.

– Då börjar livet att le igen.

Få svar på dina frågor om vaccinering. Du kan ställa dina frågor redan nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet