Foto: SVT

Det här händer nu i Skutbergsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är detaljplanen för Skutbergets temapark och Vision och planprogrammet för Skutbergets frilufts- och rekreationsområde ute på samråd i Karlstad. Men vad händer sen?

Samrådstiden pågår från den 24 maj fram till 30 juni 2018. Under samrådstiden får du lämna synpunkter på kommunens förslag till detaljplan. Planen bestämmer hur mark och vatten ska användas och hur bebyggelsen ska se ut. När samrådstiden går ut kommer kommunen behandla alla inkomna synpunkter. Syftet med samrådet är att få fram ett så bra beslutsunderlag som möjligt och att ge medborgarna insyn och påverkan.

Strandskyddet prövas

Även länsstyrelsen är en instans som nu går igenom detaljplanen och visionen.

Planer på Muminvärld i Karlstad

– Vi tittar på plankartan, om den strider mot någon av de överprövningsgrunder vi ska bevaka. Riksintressen är en sådan, strandskydd är en annan, säger Magnus Ahlstrand plan- och bostadssamordnare på länsstyrelsen.

Behöver extra vecka

Hanteringen av ärendena följer den gängse ordning på länsstyrelsen enligt Ahlstrand, det är ingen skillnad med de dessa handlingar.

– De båda ärenden kommer upp på torsdag för planberedning hos oss. Detaljplanen kommer vi hinna till sista juni men visionen behöver vi nog en vecka till på oss, det är semestertider, säger Magnus Ahlstrand.

Fullmäktigebeslut troligtvis 2019

Efter samrådet – och en eventuell bearbetning – ska synpunkterna besvaras, visionen och detaljplanen går sen ut på granskning. Medborgarna får då ytterligare en möjlighet att yttra sig.

När beslut kan tas i frågan beror på hur många synpunkter som kommer in under samrådstiden och under granskningen, dessa ska bearbetas och omarbetas. Detaljplanen ska därefter först godkännas av stadsbyggnadsnämnden, sen kommunstyrelsen. Slutligen är det kommunfullmäktige som fattar antagandebeslut. Kommunen beräknar att det kan ske mellan december 2018 och februari 2019.

– Vi vet inte när det kan bli, jag tror inte det kan bli tidigare i alla fall, säger Erik Nilsson (KD), ordförande i Stadsbyggnadsnämnden.

Överklagan

Beslut i kommunfullmäktige kommer kunna överklagas till Mark- och miljödomstolen och sen till nästa instans, Mark- och miljööverdomstolen.

Därefter kan beslut vinna laga kraft och en eventuell byggnationen kan komma igång.

Kommunen har en preliminär tidplan som säger byggstart 2020 och öppning av delar av parken år 2021.

– Det är nog möjligt, tidsmässigt är det nog rimligt. Men det är ju sen Muminvärlden som bestämmer när det kan komma igång, säger Erik Nilsson (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet