Knockad – inte uträknad

Uppdaterad
Publicerad

Sanny Lindström berättar om hjärnskakningen och den tuffa vägen tillbaka.

I augusti avslutade Färjestadbacken Sanny Lindström sin karriär efter sviterna av en hjärnskakning. Ikväll hyllar Färjestad honom i samband med matchen, men Värmlandsnytt träffade honom redan i förmiddags.

– Jag försökte bita ihop och säga att det var lugnt. Men jag mådde piss rent ut sagt. Jag försökte hålla en fasad så jag tror folk har haft svårt att förstå hur jag mått, säger Sanny Lindström.

För nästan ett år sen ändrades förre Färjestadsspelaren Sanny Lindströms liv rejält. En hjärnskakning under en match i European Trophy mot finska laget Jokerit, satte både stopp för fortsatt spel den säsongen och för hans karriär. Sviterna av hjärnskakningen försvann inte.

– Energin tar helt slut i kroppen, det är som att huvudet stängs av och det tar kontroll hela kroppen. Det är en ganska läskig känsla. Men de värsta svackorna går att parera nu, det är inte lika illa som det var fram tills i maj, säger Lindström.

SM-guld 2011

Backen började sin hockeykarriär i Huddinge IK och spelade några år i bland annat i Nordamerika. Inför säsongen 2009/2010 skrev han på för Färjestad där han blev lagkapten. Laget tog SM-guld 2011 och det är många som minns journalisten Chris Härenstams intervju med en överlycklig Sanny Lindström.

Hjärnskakningar i hockey är vanligt, hur har din syn på det ändrats vad gäller det?

– Det låter dumt men det är en del av sporten. Man försöker undvika det men det blir oundvikliga smällar. Jag märker att det finns en stor brist på respekt för varandra, säger Lindström. Jag har själv inte alltid haft respekt för mina motståndare, så jag ska inte sitta och döma någon, säger Lindström.

Promenader

Det senaste året har han knappt tränat alls och när han gör det handlar det om lätt träning och promenader. Än är det oklart om Lindström blir helt frisk.

– Jag har gjort massa tester men ingen kan öppna upp huvudet och titta ner i hjärnan. Det är så komplext, det kanske inte blir som förr men jag lever ett mer eller mindre normalt liv nu. Men det är fortfarande en anpassning, säger Sanny Lindström.

Men bitter är han inte på sporten, som han inte har lämnat helt;

– Nu jobbar jag som hockeyexpert en dag i veckan, på C More. Det har varit jättestimulerande, skönt att prata om annat än om hur man mår, säger Lindström.

Fjärilar i magen

Han sålde sin lagtröja på internet för drygt 10 000 kronor och skänkte pengar till Hjärnfonden. Fondens arbete ligger honom varm om hjärtat och han tycker det behövs mer pengar till forskning och till att sprida information. Ikväll hyllar Färjestad Sanny Lindström innan matchen i Löfbergs Arena. Då går tio kronor för varje såld biljett till just Hjärnfondens arbete.

– Det är en jätteöveraskning och något som jag är stolt över. Det kommer bli en speciell kväll för mig. Jag har sovit lite sämre i natt och jag har lite fjärilar i magen. Det ska bli jättespännande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.