Lars Holmgård, lagman och chef för Värmlands tingsrätt Foto: SVT

Domare skrev fel i domen – fällde istället för att fria

Uppdaterad
Publicerad

Lars Holmgård, lagman och chef för Värmlands tingsrätt, har tidigare larmat om den höga arbetsbelastningen på Värmlands tingsrätt. Nu har han i stressen själv begått ett misstag. Ett misstag som riskerar att ge honom en disciplinpåföljd.

Händelsen inträffade i vintras då Holmgård avkunnat en friande dom gällande olovlig körning. När domen skulle dokumenteras skrev han fel – och istället för en friande dom blev det på pappret en fällande dom med dagsböter som följd.

– Det är en väldig masshantering vid domstolen och ibland är det tyvärr oundvikligt att det blir fel. Det är högt tempo men felen som blir är ofta lätta att rätta till. Så var det i det här fallet. Det var oaktsamt av mig – det får inte bli fel, säger Lars Holmgård.

Anmälde själv felet

Felet upptäcktes direkt när åklagaren tog del av domen och en rättelse lades till innan målsägande fick den och den blev offentlig. Det var Holmgård själv som anmälde händelsen till Domstolsverket.

Lars Holmgård har själv tidigare vittnat om den höga arbetsbelastningen vid domstolen.

– Nu i coronatider är det ännu mer att göra. Vi har i genomsnitt 30 ärenden om dagen här i tingsrätten. Det är tyvärr lätt att det blir fel.

Det är nu upp till Justitiekanslern (JK) om Holmgård ska få en disciplinpåföljd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.