Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter mordet på femåriga Sabina 2003 hamnade en fråga i fokus: Vem var mannen bakom dådet? Foto: Oskar Kullander/SVT

Dömd barnamördare ute – fick ensam vårdnad om sin son

Uppdaterad
Publicerad

En man som får rättspsykiatrisk vård efter mordet på en liten flicka har fått komma ut i samhället igen – med ensam vårdnad om sin 5-årige son.  

– Jag vill att han ska bo på ett familjehem, säger mamman till SVT Nyheter.

– Det gör ont att ingen lyssnar på mig.

2003 skakades Sverige av mordet på femåriga Sabina. Gärningsmannen, som befalldes av röster i sitt huvud, bestämde sig när han såg nyheterna om mordet på Anna Lindh. 

– Detta är ett av de värsta fall jag haft, säger chefsåklagare Peter Claeson. Jag frågade honom, när han säger att han är frisk, kan man veta om det är han eller om det är rösterna som svarar? Nej, det kan man aldrig veta, sa han.  

SVT Nyheter granskar

Socialtjänsten: Ensam vårdnad för pappan ”praktiskt”  

Gärningsmannen dömdes och har sedan dess vårdats på rättspsyk, där han träffade och gifte sig med en annan intagen. De fick två barn tillsammans, det yngsta är i dag placerat i ett familjehem. Den äldsta sonen fick mannen ensam vårdnad om när han var två år, när mamman återföll i missbruk.  

– Jag vill att båda barnen ska bo på familjehemmet, säger hon.

– Jag är orolig. Men ingen lyssnar. 

Socialtjänsten i Ljusnarsberg föreslog att hela vårdnaden fördes över till pappan, och informerade inte domaren om hans bakgrund, trots att läkarna är oeniga om risken för återfall.

Domstol hade velat veta

– Om jag hade vetat om hans bakgrund hade jag ställt fler frågor till socialtjänsten om hur de säkrar barnets trygghet. Nu fick jag inte den möjligheten, säger Karl Magnus Sjögren, som dömde i vårdnadsfrågan.

– Vi informerar bara rätten om det de frågar om. Det är vi som gör bedömningen om det finns en föräldraförmåga, säger Anna-Karin Nysten, chef för socialtjänsten i Ljusnarsberg.

Hon var den som skrev till domstolen att det skulle vara “praktiskt” om pappan hade ensam vårdnad, men vill inte svara på frågor.

I Ljusnarsberg hade de insatser från socialtjänsten, men efter att han fått vårdnaden flyttade han till Karlstad.

“Inte tryggt för ett barn”

Mannen vill nu bli helt utskriven också från öppen rättspsykiatrisk vård, han uppger i rätten att han är uppvuxen i Jehovas vittnen och inte behöver stöd eller insyn från socialtjänsten. Ändå har flera orosanmälningar kommit in om att hemmet inte är tryggt.

– Jag har ingen kännedom om den här personen, säger Monica Persson, socialdirektör i Karlstad.

Inte heller hon vill prata om enskilda fall, men säger att hon utgår ifrån att de följer sina rutiner.

– Nu tvingas min son att be hela tiden och är isolerad, säger mamman.

SVT Nyheter har varit i kontakt med den utpekade mannen som inte vill kommentera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet