Det är oklart hur Moelven och andra delar av värmländsk industri påverkas av Brexit. Foto: SVT

Efter Brexitomröstning: frågetecken för värmländsk industri

Uppdaterad
Publicerad

Efter det brittiska parlamentets rungande nej till Brexitavtalet igår är det inte bara britterna som oroar sig för vad som ska hända. Skogsindustrikoncernen Moelven exporterar en stor del av sin värmländska produktion till Storbritannien, och efter gårdagens besked är framtiden oviss.

– Det är ingen som vet någonting just nu, men vi hoppas de finner en bra lösning, säger Björn Johansson, vd på Moelven Skog AB.

På fabriksgolvet på Moelven Component AB är det ingen som hinner prata om Brexit idag, men produkten de arbetar med kommer med stor sannolikhet att hamna i brittiska händer så småningom. Här producerar 37 anställda ramträ, en träprodukt som kommer att utgöra stommen i en dörr. Hela 60% av produktionen exporteras till Storbritannien.

Oklart vad som händer

Efter att det brittiska parlamentet röstade nej till Theresa Mays Brexitavtal igår, vet ingen vad som händer efter det planerade utträdet den 29 mars. Ingen kan heller svara på hur det kommer att påverka handeln med övriga EU-länder. Nu har den brittiska regeringen tre dagar på sig att komma fram till en plan B.

– Det är väldigt oklart vad som ska hända, det är ingenting vi har upplevt förut. Så vi får vänta och se vilket beslut som blir taget i slutänden, säger Joe Blochel, vd på Moelven Component AB.

Ökad efterfrågan

De senaste månaderna har företaget märkt en ökad efterfrågan från de brittiska kunderna inför det stundande EU-utträdet.

– En kund har börjat köpa upp ett lager utöver deras vanliga produktion. En annan kund har köpt betydligt mer än de brukar göra under den här årstiden, och det kan också vara ett tecken på att de bygger ett lager, säger Joe Blochel.

Stor del tillverkas i Värmland

Skogsindustrikoncernen Moelven har 3500 anställda i hela landet, och 1500 av dem finns i Värmland. 10 procent av koncernens produktion exporteras till Storbritannien i dagsläget, och den större delen av det produceras i Värmland.

– Det är ju en av de viktigaste handelspartnerna för både Moelven och svensk sågverksindustri, säger Björn Johansson, vd för Moelven Skog AB.

Hur orolig är du inför framtiden?

– Jag är positiv, jag är förhoppningsfull att man får en lösning på det här. Så att jag väljer att vara positiv och jobba med alternativa lösningar, säger Björn Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.