Wolmer Edqvist, regionens tillförordnade HR-chef för hälso- och sjukvården. Foto: SVT

Efter FHM:s nya rekommendation – gravid vårdpersonal kan slippa coronapatienter

Publicerad

Idag meddelade Folkhälsomyndigheten att gravida inte bör utsätta sig för risk att smittas av covid-19. Nu ska hälso- och sjukvården i region Värmland titta på vad det innebär för sina anställda.

Igår kunde SVT rapportera att Vårdförbundet i Värmland ville ha ett generellt stopp för gravid vårdpersonal i arbete med smittade eller misstänkt smittade coronapatienter.

Men ledningen för hälso- och sjukvården i region Värmland ville då inte fatta något sådant beslut. Man hänvisade bland annat till att  graviditet inte var en riskfaktor.

Beslutet kan omvärderas

Men nu, med den nya rekommendationen från Folkhälsomyndigheten, kan det beslutet komma att omvärderas.

– Vi behöver ta ställning till den här nya informationen, vad det här innebär och vilka beslut vi behöver fatta, säger hälso- och sjukvårdens tillförordnade HR-chef Wolmer Edqvist.

”Ska inte vara gravida i nära covid-vård”

På Vårdförbundet i Värmland är man mycket glada över den nya rekommendationen och man är nu hoppfulla om att regionen ska se till att gravid vårdpersonal slipper coronapatienter i framtiden.

– De har hittills rättat sig efter Folkhälsomyndigheten, så vi sätter vår tilltro till det. Det ska inte vara några gravida i nära covid-vård, säger Camilla Gustafsson, ordförande på Vårdförbundet i Värmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet