Foto: Stina Stjernkvist/TT

Gravida med riskfaktorer bör vara extra försiktiga

Uppdaterad
Publicerad

Gravida och i synnerhet gravida med riskfaktorer rekommenderas att vara extra försiktiga och inte utsätta sig för risk att smittas av covid-19, enligt ny information från Folkhälsomyndigheten.

Gravida bör inte utsätta sig för risken att smittas av covid-19, särskilt inte mot slutet av graviditeten och inför förlossningen. Det skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

I den nya informationen som offentliggjordes idag från Folkhälsomyndigheten står det att läsa att de anser att det finns skäl att rekommendera gravida att iaktta extra försiktighet och varnar för att en luftvägsinfektion i den senare delen av graviditeten kan innebära risker för kvinnan.

– Vi har fått rapporter om ett antal gravida kvinnor som behövt vård på IVA. Det finns möjligen en viss ökad risk att bli allvarligt sjuk, men det handlar om få fall, sade Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten under dagens presskonferens.

Gravida ska alltid vara försiktiga och undvika att bli smittade med infektioner. Men gravida kvinnor med riksfaktorer som fetma, diabetes och högt blodtryck bör enligt den nya informationen vara extra försiktiga.

– Vi vill förebygga att fler gravida blir allvarligt sjuka eller behöver intensivvård säger Anders Tegnell, i pressmeddelandet.

Myndigheten rekommenderar nu gravida kvinnor med nämnda riskfaktorer att rådgöra med barnmorska eller läkare samt att begränsa nära kontakter med människor utanför hushållet så mycket som möjligt.

Gravida har behövt IVA

Gravida kvinnor generellt ser inte ut att ha högre risk att drabbas av corona och medföljande svåra sjukdomar.

Både WHO och Folkhälsomyndigheten arbetar på att fortsätta få fram mer kunskap om gravida och covid-19 och uppdaterar informationen på sin hemsida löpande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet