Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar snickaren Emma Åslund och Patrik Nyström från fackförbundet Byggnads hur de tänker kring säkerheten i byggbranschen och den tragiska olyckan. Foto: SVT

Efter hissolyckan: Tyst minut på bygge i Haga i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Sverige hölls idag en tyst minut för de fem personer som omkom i hissolyckan på en byggarbetsplats i Sundbyberg för en vecka sedan. Vid lägenhetsbygget i området Haga i Karlstad samlades flera byggarbetare för att hedra sina omkomna kollegor.

– Det känns viktigt att vi ställer upp och gör det här, allihop, säger snickaren Emma Åslund.

Det är fackförbundet Byggnads och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen som gemensamt tagit initiativ till den tysta minuten på landets byggarbetsplatser.

Patrik Nyström är ombudsman på Byggnads för Värmland och Örebro. Han trycker på vikten av att det finns skyddsombud på arbetsplatserna som kan påverka.

– Generellt är vi duktiga på säkerhet. Men det är väldigt viktigt att vi får ha våra skyddsombud i fred, att mandatet finns att säga ifrån när det inte är säkert ute på arbetsplatserna.

Utvecklingen går åt rätt håll

Under sina år i branschen så ser han en utveckling åt rätt håll, att det har blivit tryggare på arbetsplatserna. Men en utmaning idag är att det blir allt fler byggledningsföretag.

– Förr var det huvudentreprenören som gjorde jobbet med egna arbetare, Nu blir det mer och mer underentreprenörer. Jag tror det blir svårt då, för arbetsmiljöansvaret säljs då till någon annan, säger Patrik Nyström.

Vad finns det för risker med det?

– Annars är man ju med från start som förtroendevald och skyddsombud och påverkar sin arbetsplats. Men kommer man in när arbetsplatsen redan börjat, då har man svårare att förebygga olyckor.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.