Polisen utreder nu Ängsbacka kursgård för brott. Foto: SVT

Efter tantrafestivalen i Molkom – polisen utreder brott

Uppdaterad
Publicerad

Efter klusterutbrottet i covid-19 på Ängsbacka kursgård har två privatpersoner anmält gården till polisen som nu utreder för ”framkallande av fara för annan”, rapporterar Aftonbladet.

Hittills har 109 personer smittats av coronaviruset efter en tantravecka som anordnades på kursgården varpå Norge rödmarkerade Värmland. Sammanlagt har nu två anmälningar gjorts efter utbrottet och en av anmälarna har adress utanför Värmland.

– Det pågår en förundersökning fortlöpande. Vi försöker utreda detta så gott och objektivt vi kan, säger förundersökningsledare Fabian Wallerström till SVT.

– Det är första gången ett sådant här ärende prövas i Sverige, säger förundersökningsledaren Fabian Wallerström till NWT.

Kontakt med Ängsbacka kursgård

Utredaren har varit i kontakt med arrangörerna på Ängsbacka kursgård för att bland annat ta reda på vilka åtgärder som togs när smittan upptäcktes och hur den informationen fördes vidare till deltagarna.

– Handläggaren har varit i kontakt med arrangörerna och det har varit ett gott samarbete. Det känns som att det har varit en bra dialog, säger Fabian Wallerström.

Än jobbar polisen med att samla in information och kan i nuläget inte säga när de kommer fatta ett beslut i ärendet.

– Vi jobbar ju med misstanke om brott så den sammantagna bedömningen görs efter alla information som vi får in, säger Fabian Wallerström.

Kursgården kommenterar

Ängsbackas ledning skriver i ett pressmeddelande att de varit i kontakt med polisen fått veta att ”enligt uppgifter som vi fått idag” så kan polisen inte hitta något som tyder på att festivalarrangörerna hanterat rutiner eller information om coronasituationen till deltagarna på något vårdslöst sätt.

”Nu hoppas vi att polis och åklagare snart lägger ner förundersökningen”, skriver ledningen i pressmeddelandet, samt att de själva kommer att fortsätta utvärdera situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet