Foto: SVT

”En kriskommission är en viktig början”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C) konkreta svar från landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) om det utlovade krisstödet till lantbrukare. Han menar att regeringen måste vara på tårna när landet är så hårt drabbat av torkan.

Riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C) från Säffle tycker att landsbygdsministerns löfte om stöd till lantbrukare som drabbats av torkan är bra. Men han menar också att det inte räcker med bara ett löfte. Han vill veta nu vilka konkreta åtgärder som kommer att vidtas.

– Jag ställer mig frågande inför hur mycket pengar det handlar om, vilka som kommer att få dem och på vilka grunder de ska delas ut, säger Daniel Bäckström (C).

Rekordvärme 2018

Varför är det viktigt att veta det just nu?

– Ju tydligare besked som näringen kan få, desto tryggare blir läget för dem. Det här är stora frågor för Sveriges livsmedelsförsörjning, och då måste regeringen vara på tårna. Så här långt tycker jag att de är avvaktande.

Vill att regeringen startar kriskommission

Daniel Bäckström (C) menar att frågan är grundläggande för landets fortsatta utveckling och välstånd och nu vill han att regeringen agerar.

– Då är en kriskommission en väldigt viktig början. Vi behöver en tät dialog mellan centrala aktörer inom livsmedelsproduktionen och jordbrukande bönder i Sverige för att få till snabba åtgärder. Det handlar om likviditet för lantbrukarna och att de ska kunna känna trygghet.

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Värmland hänvisar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till tidigare vidtagna åtgärder, bland annat att Jordbruksverket har beslutat att det är tillåtet att skörda mark som ligger i träda. Hans pressekreterare säger att det pågår ett intensivt arbete med att ta fram ytterligare åtgärder som ska presenteras i närtid. Exakt när det blir vill han inte svara på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet