Foto: SVT

Mjölkbonden Anders kämpar i torkan – tror inte på hjälp från staten

Uppdaterad
Publicerad

Mjölkbonden Anders Bengtsson i Stöpafors är en av länets bönder som nu kämpar för att kunna ge sina djur mat i torkan. Löftet om statligt stöd från landsbygdsministern ger han inte mycket för.

– Jag har inga stora förhoppningar om det, säger mjölkbonden Anders Bengtsson.

Han har 190 mjölkkor och lika många ungdjur. Varje dag går det åt sju ton foder. Just nu tar han av förra årets lager, men det kommer inte att räcka hela året.

Nästa vecka planerar han att skörda spannmål för att kunna mata djuren, men det innebär att han senare måste köpa spannmål. Till det behöver han pengar.

– Det handlar om 200 000 till 300 000 kronor om det ska göra någon nytta, säger han.

Utmaningar efter torkan

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har lovat att lantbrukarna som drabbats av torkan ska få ekonomiskt stöd från staten. Men hur stort det blir och när det kommer kunde han inte svara på.

Anders Bengtsson är skeptisk till att han kommer att få tillräckligt för att klara utmaningarna efter torkan.

– Jag har inte några stora förhoppningar, det är mycket snack och lite verkstad. Vi får se vad det blir, säger han.

Hoppas på regn

De hoppas fortfarande på regn, han och kollegerna, och det måste komma före den 10 augusti. Annars blir även den tredje skörden förstörd och då får Anders Bengtsson och många med honom riktigt stora problem. Ingen vill slakta sina djur i förtid.

– Dessutom är det så långa slaktköer just nu, så anmäler jag mina djur till slakt nu, så kommer de inte och hämtar dem förrän i februari eller mars nästa år, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.