Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förhoppningen är att vi har ett bättre konsekvenstänk” – i videon får du höra vad trafikpolisen Petter Magnusson har att säga om förslagen. Foto: Olle Ängeby/SVT

EU-förslaget: Höj åldersgränsen för A-traktorer

Uppdaterad
Publicerad

Åldersgränsen för att få köra A-traktor kan höjas från 15 till 16 år. EU har lagt fram förslaget som snart kan bli verklighet.

– Vi ser fram emot vad som komma skall även om det kommer att ta tid, säger Petter Magnusson, gruppchef i trafikpolisen.

Inom ramen för ett större arbete, som ska se till att minska antalet dödsolyckor i trafiken, har det inom EU lagts fram förslag som skulle innebära en förändring av körkortssystemet. Det kan bland annat påverka hur det ser ut för svenska A-traktorer.

Ifall förslaget blir verklighet höjs åldern som krävs för att få köra en A-traktor från 15 till 16 år. Hastigheten kommer även höjas från 30 kilometer i timmen till 45 kilometer i timmen.

Nästa steg i processen är att EU-parlamentet ska ta ställning till förslaget, vilket kommer att ske under en omröstning 28 februari.

Enligt uppgift till Aftonbladet kommer det att dröja till nästa mandatperiod, efter EU-valet den 9 juni, innan frågan avgörs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.