Kriminologen Jerzy Sarnecki

Experten om Kevinfallet: ”Mycket bekymmersamt”

Publicerad

Kevin-fallet har fått stor uppmärksamhet, också bland forskare. Kriminologen Jerzy Sarnecki menar att det är polisens iver att lösa brott, som ligger bakom många fall av felaktiga polisutredningar.

– Det är den otroliga ivern att hitta skyldiga, som ibland leder till att man begår mycket allvarliga misstag i polisutredningar, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Han säger att man i fallet Kevin inte tagit tillvara rättigheterna för dem som misstänkts, för att de var barn.

Fallet Kevin

– Nu har reglerna delvis förändrats, men även för tjugo år sedan så visste man mycket väl att det sättet på vilket de två pojkarna behandlades inte var rätt. Och då är jag väldigt förvånad att det ändå kunde ske, menar professor Sarnecki.

”Bekymmersamt”

– Nu har det gått tjugo år, så det är totalt omöjligt att veta om det var ett brott eller en olyckshändelse. Men själva faktum att man har förbisett så många detaljer i den här utredningen på det här sättet är mycket bekymmersamt.

Trots att professor Sarnecki ofta är mycket kritisk mot journalister, vill han i Kevinfallet och flera andra fall på sista tiden, lyfta fram att journalistiken ändå har gjort det möjligt att rätta till fel som har begåtts i de polisiära utredningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet