Extremismen i Värmland ska stävjas

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att motverka våldsbejakande extremism ska stärkas i Värmland.

En regional samordnare ska hjälpa kommuner och andra inblandade att stävja gryende extremism innan det går så långt att någon ansluter sig till en terrororganisation.

Lars Stjerlöf är i dag anställd på Demokraticentrum i Sunne och har under många år arbetat med frågor som rör mänskliga rättigheter. Och det är han som är tilltänkt att bli Brottsförebyggande centrums regionala samordnare mot våldsbejakande extremism i Värmland.

– Mitt mål är ju att få till en bra samordning. Det är där vi ser att det brister i dag. Ärenden kan fastna och man vet inte hur man ska hantera det om någonting dyker upp. Här kan en regional samordnare bli en väldigt stor hjälp för kommunerna i det arbetet, säger Lars Stjernlöf.

Ansluter sig till Islamiska Staten

Våldsbejakande extremism har blivit en allt hetare fråga i samhället, inte minst efter att hundratals personer lämnat Sverige för att ansluta sig till terrororganisationen Islamiska Staten.

– Målet är naturligtvis att ingen ska behöva resa. Kan vi lyckas med det har vi kommit väldigt, väldigt långt.

Men Lars Stjernlöfs arbete kommer inte bara att handla om religiös extremism.

– Ja, det kommer ju att handla om extremism i stort, såklart. Vi pratar ju om både högerorienterad, vänsterorienterad och religiös extremism i projektet. Det är de tre huvudbenen. Det är lika viktigt att se till all antidemokratisk verksamhet och att vi lyckas stävja det i ett tidigt skede, säger Lars Stjernlöf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer