Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du veta mer om hur man resonerar om elbilar i Hagfors. Foto: Maria Haglund/SVT

Få i Hagfors köper elbil – lägst andel i Värmlands län

Uppdaterad
Publicerad

Här är en av de kommuner i Sverige med lägst andel elbilar bland nyregistrerade bilar. I Hagfors har det blivit 18 stycken, årets nio första månader.

Knappt var sjunde nyregistrerad bil i Hagfors är eldriven. Sett till hela landet är Hagfors fjärde sist på listan, enligt en ny undersökning från förvaltningsmyndigheten Trafikanalys.

Bara i Bengtsfors, Strömsund och Hällefors är andelen lägre.

Kil i topp i Värmland – långt efter Mölndal

I Kil är siffran betydligt högre, där går var tredje nyköpt bil på el, något som gör att Kil också toppar listan i Värmland när det gäller andel nyregistrerade bilar som drivs av el. 

Nationellt ligger Kil långt efter Mölndal som toppar listan då klart mer än varannan (64 procent) nyregistrerad bil är en eldriven.

En enda laddstation i Hagfors

För att sätta det i perspektiv så står transporterna för 40 procent av koldioxidutsläppen i länet, enligt länsstyrelsen i Värmland.

Över en tredjedel av de värmländska projekt som fått pengar genom det statliga klimatstödet Klimatklivet rör laddstationer. I Hagfors finns fortfarande en enda laddstation, och den ägs inte av kommunen. 

I klippet får du veta mer om hur man resonerar om elbilar i Hagfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.