Margareta Wallin Wictorin, sammankallande i föreningen Värmlandslitteraturs jury, bläddrar i vinnarboken Foto: SVT

Fåglar i vackraste boken

Publicerad

I dag presenterades Värmlands vackraste bok för 2017. Och det blev en bok om fåglar.

”Nära fåglar” är ett verk på nära 270 sidor, späckat med foton på fåglar och berättande texter om de fjäderbeklädda varelserna. Fåglarna beskrivs inte bara i text och bild. De är också föremål för personliga betraktelser. Och det är 2017 års vackraste Värmlandsbok, enligt föreningen Värmlandslitteratur.

– Det är väldigt svårt att utse en vinnare eftersom det finns så väldigt många fina böcker. Vi tittar ju på formgivningen och då är det ganska mycket man ska titta på. Dels är det hur texten fungerar på sidorna, hur lättläst och tydlig den är och hur snyggt det är gjort, hur det ånger ihoptejpad bilderna, bildernas kvalitet och hur bilderna kommunicerar med texten, säger Margareta Wallin Wictorin som är sammankallande i föreningen Värmlandslitteraturs jury.

Formgivaren prisas

För bilderna i boken svarar Roine Magnusson, med fotolabb i Sunnemo, medan texterna författats av Åsa och Mats Ottosson. Men själva utmärkelsen Värmlands vackraste bok går till formgivaren Håkan Liljemärker på förlaget Bonnier fakta.

– Det som avgjorde var nog de slående bilderna den här gången. De är fantastiskt tagna i ögonblicket och sedan är de infogade på ett fint sätt. Sedan har de använt en del experimenterande tekniker kring hur man binder en bok. En sådan här tjock bok kan vara lite svår att hantera men det har de löst på ett bra sätt, säger Margareta Wallin Wictorin.

Här är motiveringen

Juryn var enig i sitt val av vinnare. Och deras motivering lyder: ”Tänka att en faktabok om fåglar kan vara så vacker och poetisk! I denna bok kommer vi fåglarna in på livet och fångas av deras mänskliga uttryck. Den grafiska formen är enkel, men samtidigt kraftfull, och lyfter fram de unika bilderna på ett väldigt fint sätt. Boken som helhet vill man gärna låta ligga framme så att man lätt kan återkomma till den, igen och igen.”

Hedersomnämnanden går till Cecilia Ljungström för boken ”Sy väskor vackra som smycken” samt Magnus Lersten för boken ”Låt oss berätta – noveller från Värmland, den andra boken”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer