Färjestads vd Stefan Larsson var besviken men sansad efter regeringens besked. Foto: SVT

Färjestad om det tunga publikbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att inte lätta på publikrestriktionerna för idrotts- och kulturevenemang. 50-gränsen ligger kvar.

Ett hårt slag för flera värmländska idrottsföreningar och kulturarrangörer.

Här kommenterar företrädare för Färjestad BK, Carlstad Crusaders och Karlstad CCC beskedet.

Färjestads vd Stefan Larsson är besviken men sansad när han får beskedet om att publikrestriktionerna ligger kvar.

– Det är jättetråkigt, men nu har de gjort den bedömningen att de vill avvakta innan det blir lättnader i restriktionerna och då får vi förhålla oss till det. Vi får hoppas att det tar en annan utveckling med smittspridningen och att frågan snart tas upp på nytt, säger Larsson.

Vad innebär det för er?

– Att vi inte kan välkomna våra årskortsinnehavare i den utsträckning vi hade hoppats på och i förlängningen kanske hade kunnat undvika att behöva betala tillbaka pengar till de som har köpt årskort. Nu har det åtminstone blivit en lättnad i restriktionerna på restaurangsidan och det är vi glada för, säger Stefan Larsson.

Färjestad kommer att kunna ha cirka 900 besökare på plats under torsdagskvällens match mot Linköping, merparten i restaurang- och logeutrymmen.

Tungt slag för Crusaders

För Carlstad Crusaders var det ett extra tungt besked eftersom föreningen arrangerar SM-finalerna för damer och herrar på Tingvalla IP i Karlstad den 24 oktober.

– Nu berövar vi möjligheten för 900 personer att kolla på amerikansk fotboll. Vi hade tänkt att dela upp finalerna i två arrangemang och det hade garanterat blivit fullsatt. Det är klart det är en besvikelse, men med den ökande smittspridningen i landet måste alla dra sitt strå till stacken, säger klubbchefen Robert Sundberg.

Tufft utan bidrag

Crusaders har förlorat en hel del pengar under säsongen.

– Troligen blir det inget minusresultat för året, men vi hade årsbryt 30 september så det tillkommer kostnader i år som läggs på 2021. Men hade vi inte fått ett bidrag från kommunen (300 000 kronor) hade det sett riktigt mörkt ut för oss, säger Robert Sundberg.

Har förlorat 20 miljoner

På Karlstad CCC, som har kapacitet för 4 500 besökare totalt, var regeringens besked väntat, enligt vd:n Mattias Nord.

Karlstad CCC:s vd Mattias Nord. Foto: Pontus Lundahl/TT/SVT

– Jag har tillhört den skeptiska skaran med tanke på att smittan ökar, säger han.

Vad tänker du om att 50-gränsen ligger kvar?

– Det är ett jättetufft läge. Vi har tappat 20 miljoner kronor i vårt bokningssystem sedan den 9 mars. Nu är det dessutom en stor osäkerhet inför 2021.

Hade 500 åskådare tillåtits hade Karlstad CCC försökt dra igång konsertverksamheten igen.

– Vi har tittat på hur vi skulle kunna fylla våra stolar på ett smittsäkert sätt. Men nu kommer vi nog på allvar att kika på hur vi ska kunna ha middagsarrangemang med underhållning, vår restaurang tar ändå in 1 200 personer i vanliga fall, säger Mattias Nord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet