Foto: TT

Färre självmord i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Värmland har legat mycket högt i självmordsstatistiken, men 2012 var siffran 44 döda, lägre än på många år. Riksförbundet för Social och Mental Hälsa träffar ofta personer som går med självmordstankar.

– Fördomarna börjar luckras upp, det har blivit mer acceptabelt att säga att man inte mår så bra och det tror jag är en av orsakerna till att antalet självmord har gått ned, säger Anna Bäckström på Riksförbundet för Social och Mental Hälsa i Arvika.

En viss ökning skedde dock förra året, 48 självmord. Högst ovetenskapligt, men byggt på egna och andras erfarenheter,  hävdar Anna Bäckström att soliga och varma somrar som den här kan vara en riskfaktor.

– Värmen får människor att sova mindre. Man blir trött och orkar kanske inte äta som man ska och det leder i sin tur till psykisk ohälsa, säger hon. Du lever inte heller upp till de förväntningar som ställs. Du ska vara glad på sommaren, tycka att det är härligt med sol. Alla människor kanske inte upplever att det är så, utan de tycker att det känns jobbigt för att de måste visa upp en fasad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Självmorden ökar

Mer i ämnet