Foto: Hans Nilsson

Fem frågor och svar om den vita älgen

Uppdaterad
Publicerad

Den vita älgen finns framför allt i Värmland, men även ett fåtal i Dalarna, Bohuslän och Dalsland. Men varför är älgen vit och kan även bruna älgar få vita älgkalvar? Här får du svaren på dina frågor.

1. Varför är älgen vit?

Älgen är inte albino, som många kanske kan tro. Vitheten beror istället på ett fenomen som kallas leucism och innebär att älgen kan producera ämnet melanin, men inte lagra det. Albinism innebär att pigmentet inte produceras alls.

Den vita älgen

2. Hur vanlig är den?

Länsstyrelsen i Värmland har ingen direkt uppskattning på hur många vita älgar som finns här. De förekommer framför allt i västra Värmland, men också i de norra delarna. Även strax norr om Karlstad har vit älg siktats.

LÄS MER: Den vita älgen – en viral värmländsk världskändis

3. Får vita älgar skjutas vid jakt?

De vita älgarna särbehandlas inte i lagstiftningen, vilket betyder att de får skjutas som vilka älgar som helst. Däremot får enskilda jaktlag sätta upp restriktioner. I Värmland finns både jaktlag där man får skjuta vit älg och jaktlag där man inte får det, enligt länsstyrelsen.

4. Är det vita anlaget domiant?

Forskning visar att leucism är ärftlig och styrs förmodligen, precis som albinism, av en recessiv gen som kan bäras även av normalfärgade djur. Därför kan en vit älgko få bruna kalvar och en brun älgko få vita. För att det ska födas en vit kalv måste båda föräldradjuren bära på genen för leucism, oavsett vilken färg de själva har.

LÄS MER: TV: Här tar den vita älgen en simtur

5. Har den några speciella egenskaper?

Den vita älgen har, såvitt länsstyrelsen vet, inga speciella egenskaper. Däremot menar man att färgen både kan hjälpa och ställa till det för den. Den vita älgen är svår att sikta när det är snö, men lättare att hitta under de månader det är barmark. Men eftersom många jaktlag väljer att freda den vita älgen så har den en fördel gentemot de andra älgarna.

Källor: Svensk jakt/Länsstyrelsen i Värmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den vita älgen

Mer i ämnet