Akut möte i Filipstad efter vattenläckorna

Uppdaterad
Publicerad

Filipstads tätort har drabbats av två vattenläckor på huvudledningen på en dryg vecka. Och kommunchefen Claes Hultgren kan inte garantera att det inte blir fler läckor.

– Vi ska ha ett möte imorgon måndag, där vi diskuterar en handlingsplan, hur vi ska hantera situationen för att snabbare kunna säkerställa vattenkapaciteten om en ny läcka inträffar, säger Claes Hultgren, kommunchef i Filipstad.

Den första vattenläckan i Filipstad inträffade fredagen den 26 oktober och igår var det dags igen. Båda gångerna är det huvudvattenledningen som gått sönder.

– Det är bara tio meter mellan läckorna. Den andra läckan är en följd av den första läckan. Det blir en extra påfrestning på rören efter en läcka och trycket blir mer riktat då det blandas vatten och luft, säger Claes Hultgren.

Under lördagseftermiddagen var den andra läckan åtgärdad. Men drygt 8 000 personer får fortsätta koka sitt vatten tills vidare, som en säkerhetsåtgärd enligt kommunens hemsida.

500 meter ledning byts ut

Den gamla huvudvattenledningen i kommunen håller på att bytas ut men det arbetet måste nu påskyndas. Därför ska kommunen ha ett möte under måndagen där man ska diskutera situationen.

– Vi kan inte garantera att det inte blir en ny vattenläcka, vi ska träffas för att diskutera en handlingsplan och se hur vi ska hantera hela situationen, för att säkerställa kapaciteten i vattennätet om det sker en ny läcka, säger Claes Hultgren.

När kan den nya ledningen vara i bruk?

– Det kan jag inte säga, normalt sett tar det några månader men vi ska göra allt för att påskynda det här. Det är cirka 500 meter ledning kvar av den separata ledningen.

Stopp i produktionen

Vattenläckorna har slagit hårt- inte minst mot företagen. Vid både OLW och Barilla har man tvingats stanna produktionen. Men enligt kommunchefen har nu Barilla kunnat komma igång med delar av sin produktion igen.

– Vi har kommit fram till en separat lösning, som gör att de kunnat komma igång snabbare med delar av produktionen. Vi tittar också på att kunna lägga en separat ledning ovanför mark om det händer igen, säger Claes Hultgren.

Allvarlig situation

Han ser allvarligt på de båda läckorna.

– Det är många som inte har vatten under lång tid. Hela tätorten drabbas, vi har vårdhem, vårdcentralen, företag och de enskilda hushållen. Det är allvarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.