Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Johansson, hamnkapten i Karlstads kommun Foto: SVT

Flera hundra synpunkter om Båten

Uppdaterad
Publicerad

Den sjunkna restaurangen Båten engagerar hela Värmland. Flera hundra synpunkter har kommit in till Karlstads kommun och till den entreprenör som under några veckor arbetat med att försöka få upp båten.

Hamnkaptenen i Karlstads kommun, Björn Johansson, har aldrig varit med om något liknande. Intresset för att komma med synpunkter till kommunen om hur Båten bäst kan bärgas är stort.

Kommunen har fått in synpunker på mail, telefon och via sociala medier.

– Jag har tagit emot förslag från Kristinehamn, Sunne och Torsby på hur båten ska bärgas. Någon har åkt från Årjäng för att titta på bärgningsarbetet och sedan åkt hem och skrivit ner ett förslag på hur bärgningen skulle kunna gå till, berättar hamnkapten Björn Johansson.

Har ni fått in några synpunkter ni haft nytta av?

– Vi har fått in observationer som i slutändan kan ge oss en klarare bild av vad som faktiskt hänt med båten innan hon förliste.

Tips på telefon

Några har även ringt till kommunens kontaktcenter. Här är några exempel på synpunkter som kommit till kontaktcentret:

”Ett tips för upptagning. Använd en typ av öppen trål, trä den över båten. Drag ihop så möe ni örker, under skrovet. Provlyft och säkra med flyttyg av något slag. Typ ponton.”

”Ring KEWAB eller annan entreprenör och hyr in en reach-grävmaskin innan isen försvunnit. Bara att skopa upp skräpet. Hur lätt (nästan) som helst. Varför lyfta skräpet? Varför göra det lätt när man kan krångla till det?”

Men alla har inte förslag på hur bärgningen ska gå till. En del har istället åsikter om kommunens agerande:

”Hur kommer det sig att Karlstads kommun tog på sig ansvaret för bärgning av Båten? Det är ju privatägd. Så skamligt att använda vår gemensamma plånbok till detta.”

Hett diskussionsämne

Per-Anders Bergman, som är teknik- och fastighetsdirektör i Karlstad, får ofta in synpunkter från allmänheten. Men med Båten är det något speciellt.

– Restaurang Båten har alltid varit ett diskussionsämne i Karlstad och delat befolkningen i två delar. För och emot Båten. När den nu också sjönk och bärgningsarbetet sker inför publik mitt i stan blev det ämnet ännu hetare, säger han.

Det märker även entreprenören som fått i uppdrag att bärga Båten, som inte är van vid att det förekommer så många åsikter om ett bärgningsarbete.

– Men det är ju så att de som uttalar sig har inte hela bilden klar för sig. De vet till exempel inte hur det ser ut på botten där Båten ligger, säger Per-Anders Bergman.

SVT rapporterade · Vad tycker du om bärgningen av restaurang Båten?

Stort tack för era åsikter! Nu stänger vi den här chatten. Fortsätt följ vår bevakning om Båten, på svt.se/varmland eller i vår app: SVT Nyheter --> lokalt --> Värmland
08.12
God morgon! Är det rätt eller fel att kommunen tagit på sig att bärga Båten? Hur genomförs en båtbärning bäst? Välkommen att delta i vår chatt om den förlista restaurangen.
08.26
Bärgning av båten bör täckas av försäkringsbolaget, inte av kommunen. Har man inte tecknat försäkring så bör ansvarig för båten själv stå för kostnaden, för varför ska alla andra kommunens invånare stå för kostnaden? Hade kommunen gått in och gjort samma för mig som privatperson? Allas lika RÄTTIGHETER. Gäller även i detta fall.
08.31
Naturligtvis ska ägaren av båten stå för kostnaden, kommunen ska vara rädd om sina pengar så den räcker till att serva kommuninnevånarna.
Hur kunde den sjunka man kanske skulle tillsätta en haveriutredning?
08.33
Jag har tyvärr inget tips hur.bärgningen ska gå till, däremot kan jag tipsa om att Uppsala kommun har ett liknande problem. Som kommuninnevånare är jag lite orolig att det blir vi som får står för notan.
Enligt vad vi kan se har vår kommun för avsikt att vitesförelägga ägaren med 1/2 miljon kr om båten inte forslas bort senast i maj.
Ni kanske kan ha nytta av varandra!?
08.41
Ett stort skämt är vad ja tror. Att anlita ett rivningsbolag Varit bättre om dom demonterar den på plats
08.45
Naturligtvis är det ägaren som ska stå för kostnaden. Kommunen bör dessutom sätta ett senast datum för bärgning med ett vitesbelopp om det överskrids.
08.53
Börja montera ner båten på plats bit för bit ner till skrovet bott, att hålla på och lyfta och ha sig är inte lönt, sen är det bara att starta pumparna och täppa igen läcka utifrån tills den flyter och bärga bort det ner för älven
08.58
Har denna skräphög så stort nyhetsvärde,att det
är befogat,att ha den med i tidningar och tv varje
dag? Personligen tycker jag man kan ta den i grip-
klon på en grävmaskin, och åka till återvinnings-
stationen.
09.53
Hade kommun full koll på "Båtens" skick? Är den kanske fylld med ballast som väger 10-tals ton har den flyttats på sig, jag är rätt säker på att den inte kommer att kunna bogseras ut utan hjälp av en flytdocka

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Restaurang Båten

Mer i ämnet