Björn Johansson, hamnkapten i Karlstads kommun Foto: SVT

Flera hundra synpunkter om Båten

Uppdaterad
Publicerad

Den sjunkna restaurangen Båten engagerar hela Värmland. Flera hundra synpunkter har kommit in till Karlstads kommun och till den entreprenör som under några veckor arbetat med att försöka få upp båten.

Hamnkaptenen i Karlstads kommun, Björn Johansson, har aldrig varit med om något liknande. Intresset för att komma med synpunkter till kommunen om hur Båten bäst kan bärgas är stort.

Kommunen har fått in synpunker på mail, telefon och via sociala medier.

Restaurang Båten

– Jag har tagit emot förslag från Kristinehamn, Sunne och Torsby på hur båten ska bärgas. Någon har åkt från Årjäng för att titta på bärgningsarbetet och sedan åkt hem och skrivit ner ett förslag på hur bärgningen skulle kunna gå till, berättar hamnkapten Björn Johansson.

Har ni fått in några synpunkter ni haft nytta av?

– Vi har fått in observationer som i slutändan kan ge oss en klarare bild av vad som faktiskt hänt med båten innan hon förliste.

Tips på telefon

Några har även ringt till kommunens kontaktcenter. Här är några exempel på synpunkter som kommit till kontaktcentret:

”Ett tips för upptagning. Använd en typ av öppen trål, trä den över båten. Drag ihop så möe ni örker, under skrovet. Provlyft och säkra med flyttyg av något slag. Typ ponton.”

”Ring KEWAB eller annan entreprenör och hyr in en reach-grävmaskin innan isen försvunnit. Bara att skopa upp skräpet. Hur lätt (nästan) som helst. Varför lyfta skräpet? Varför göra det lätt när man kan krångla till det?”

Men alla har inte förslag på hur bärgningen ska gå till. En del har istället åsikter om kommunens agerande:

”Hur kommer det sig att Karlstads kommun tog på sig ansvaret för bärgning av Båten? Det är ju privatägd. Så skamligt att använda vår gemensamma plånbok till detta.”

Hett diskussionsämne

Per-Anders Bergman, som är teknik- och fastighetsdirektör i Karlstad, får ofta in synpunkter från allmänheten. Men med Båten är det något speciellt.

– Restaurang Båten har alltid varit ett diskussionsämne i Karlstad och delat befolkningen i två delar. För och emot Båten. När den nu också sjönk och bärgningsarbetet sker inför publik mitt i stan blev det ämnet ännu hetare, säger han.

Det märker även entreprenören som fått i uppdrag att bärga Båten, som inte är van vid att det förekommer så många åsikter om ett bärgningsarbete.

– Men det är ju så att de som uttalar sig har inte hela bilden klar för sig. De vet till exempel inte hur det ser ut på botten där Båten ligger, säger Per-Anders Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Restaurang Båten

Mer i ämnet