Bild från gripandet ur förundersökningsprotokollet.

Fleråriga fängelsestraff för rånartrio

Uppdaterad
Publicerad

De tre unga män från Södertälje som åtalats för det grova rånet mot en känd Karlstadsföretagare dömdes i dag av Värmlands tingsrätt till fleråriga fängelsestraff.

För en vecka sedan avslutades rättegången som har handlat om en lång rad åtalspunkter, bland annat grovt rån, grov misshandel och olaga frihetsberövande.

Det var den 4 april som tre maskerade och beväpnade män trängde sig in i hemmet hos en av länets mest kända företagare.

Företagaren bands med kablar och han rånades på 230 000 kronor och en guldklocka värd 60 000 kronor. En granne, som är släkt med företagaren, blev också misshandlad när han kom in och försökte ingripa mitt under rånet.

Kort efter rånet grep polisen en trio misstänkta i Kristinehamn efter en biljakt och delar av stöldgodset fanns i bilen.

Fängelsestraff och skadestånd

Värmlands tingsrätt dömer de åtalade, en 21-åring och två 19-åringar från Södertälje, till fängelstraff. Tingsrätten menar att det är bevisat att alla tre är skyldiga.

Den äldste döms till fyra år och sex månaders fängelse för grov misshandel, olaga frihetsberövande, grovt rån, grovt övergrepp i rättssak och ringa narkotikabrott.

De två 19-åringarna döms för samma brott men straffet blir tre år och nio månaders fängelse vardera.

I domen skriver tingsrätten att det sammanlagda straffvärdet för brotten som begåtts uppgår till sex och ett halvt års fängelse, men på grund av att alla tre var under 21 år när brotten begicks blir straffen lägre.

De tre döms också att solidariskt betala ett skadestånd till den drabbade företagaren och två andra personer på totalt omkring 150 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.