Flest barn döps i Grums

Uppdaterad
Publicerad

Sex av tio barn döps i Värmland. Det placerar Värmland på en tredjeplats i riket. I Grums döps hela 82 procent av barnen.

Det är Nyhetsbyrån Siren som gjort en sammanställning av dopfrekvensen i Sverige. Sammanställningen visar att dopfrekvensen i Värmland hör till de högsta i landet.  Det är bara i Kalmar och Jämtlands län som fler barn döps.

– Det är väldigt roligt att så många barn döps här. Jag upplever att det finns ett stort förtroende och en känsla av närhet till kyrkan och prästerna i församlingarna här, säger Charlotte Hartwig Lundh som är präst och enhetschef på den pastorala enheten i Karlstads stift.

Stark tradition

Hon anger flera förklaringar till att dopet har en så stark ställning i Värmland. Bland dem finns en stark kyrklig tradition och att många unga föräldrar möter kyrkan genom den öppna barnverksamheten med öppen förskola, babyrytmik och annat.

– Jag har också upplevt en förändring i vilka som närvarar på dop. Förr var det mest släkt. Nu är det också många vänner med. Tycker de att det är fint och värdefullt vill de också döpa sina barn, säger Charlotte Hartwig Lundh.

Värmskogs kyrka i Grums hör till de kyrkor där det döps flest barn i Värmland. Foto: Torgny Lindén

I Värmland döps flest barn i Grums. Av de som föds i Grums bärs hela 82,1 procent fram till dopfunten vilket placerar Grums på en femte plats i landet. I Värmland döps färst barn i Filipstad där bara 48,8 procent når dopfunten. Lägst antal döpta barn i landet har Botkyrka med knappa 20 procent.

– En rimlig förklaring till skillnaderna är kanske att det finns en större andel utrikes födda med annan religion i de orter där få döps, säger Charlotte Hartwig Lundh på Karlstads stiftskansli.

Så här ser det ut i din kommun:

Arvika: 58,1 %

Eda: 80,8 %

Filipstad: 48,8 procent

Forshaga: 72,4 %

Munkfors: 72, 4 %

Grums: 82,1 %

Hagfors: 65,3 %

Hammarö: 66,7 %

Karlstad: 49,8 %

Kil: 74,8 %

Kristinehamn: 56,7 %

Storfors: 62,5 %

Sunne: 70,0 %

Säffle: 54,8 %

Torsby: 74,1 %

Årjäng: 74,0 %

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.