Förbereder för oväder

Uppdaterad
Publicerad

Det har blåst kraftigt i dag men mycket mer är på väg. På nätbolaget Ellivio laddar man för vad som komma skall.

– För drygt en månad sen hade vi 10 000 kunder utan el och man kan tänka sig att det blir så illa en gång till, beaktat vad SMHI har sagt, säger Anders Öberg, elnätschef vid Ellevio i Karlstad

Det är stormvindar som närmar sig Värmland i och med ett lågtryck som sakta men obönhörligt rör sig in från väster. Som värst väntas det bli på fredag, med vindar upp mot 30 meter per sekund.

– Vi förväntar oss en rejäl störning. Det ser ut att bli väldigt kraftiga byvindar och det innebär att vi förväntar oss att det ramlar en hel del träd, säger Anders Öberg.

Laddar med mer personal

Under dagen har man planerat för hur stormen ska mötas.

– Vi har aktiverat storstörningsorganisationen och det innebär mer personal i driftcentralen, i kundtjänst, resurser i fält och vi har säkerställt en helikopter.

Strävar efter lika bra elnät överallt

När strömmen försvinner är det stora skillnader på avbrottstiderna mellan de värmländska kommunerna. Enligt statistik från Energimarknadsinspektionen är de oplanerade avbrotten i Eda både flest och längst räknat per kund i Värmland. Kortast och minst avbrott har man i Munkfors och Hammarö.

– Om vi har stora avbrott påverkar det många kunder. Så tittar man på ett enskilt år kan den där statistiken bli lite missvisande. Det brukar jämna ut sig över tid och vår strävan är att ha ett lika bra elnät överallt, säger Anders Öberg.

Vädersäkrar

Sedan stormen Gudrun 2005 har Ellevio arbetat med att göra elnätet tåligare för väder. 15 000 kilometer ledningar har vädersäkrats. Och arbetet fortsätter. Fram till 2020 investerar man 170 miljoner för att vädersäkra ytterligare 1 000 kilometer ledning i Värmland.

– Det går inte att bygga bort allt. Det som vi gör när vi gräver ner kablar i backen är att vi inte får så många fel samtidigt. Fel kommer det alltid att bli men de kommer inte samtidigt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.