Foto: SVT

Föreslår att VNAB likvideras

Uppdaterad
Publicerad

Värmlands Näringslivsutveckling, VNAB, som drivits av Karlstads kommun och Handelskammaren i Värmland för att finansiera flyglinjen mellan Karlstad och Frankfurt likvideras och läggs ner.

Av de pengar som satsats på flyglinjen kommer kommunen bara att få tillbaka en liten del. Den stora kostnaden får skattebetalarna stå för.

På tisdagen var frågan uppe i kommunstyrelsen och i Karlstads stadshus styrelse.

Värmlands näringslivsbolag

– Det är en konsekvens av det rättsliga utfallet tidigare, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M), ordförande i kommunstyrelsen och i Karlstads stadshus.

Satsade 15 miljoner

Kommunen satsade från början 15 miljoner kronor i bolaget, som bildades tillsammans med Handelskammaren i Värmland.

Tanken var att näringslivet på sikt skulle betala tillbaka drygt hälften av den summan, bland annat genom frivilliga avgifter på flygets biljettpris.

Men bara 1,1 miljoner kronor har betalats tillbaka.

”Kapitalet är förbrukat”

Enligt kommunens ekonomidirektör Lars Sätterberg kan kommunen få tillbaka ytterligare några hundra tusen kronor, men det mesta får skattebetalarna stå för.

– Resten av kapitalet är förbrukat och det finns ingen möjlighet rent juridiskt att återkräva mer, säger Lars Sätterberg.

Förvaltningsrätten har slagit fast att bolagskonstruktionen var olaglig, den strider mot både kommunallagen och EU:s stadsstödsregler.

– Med facit i hand är det lätt att säga att vi tog beslut som vi inte fick, men jag är fortfarande fundersam till den här domen och hur det landade, säger Per-Samuel Nisser.

Beslut i oktober

Kommunen har förlorat cirka 13,7 miljoner kronor på satsningen på VNAB, som dessutom slagit fast var olaglig.

– Tråkigt när vi hittat en form för samarbete med Handelskammaren, säger Per-Samuel Nisser.

Kommunstyrelsens ledamöter är överens om att VNAB ska avvecklas, men beslutet tas på kommunfullmäktige i oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmlands näringslivsbolag

Mer i ämnet